Turška vojska je sprožila ofenzivo v severovzhodni Siriji

Turčija je začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici na severu Sirije.

Objavljeno
09. oktober 2019 15.28
Posodobljeno
09. oktober 2019 17.23
FOTO: Stringer Reuters
Turška vojska je skupaj s svojimi podizvajalci iz vrst ostankov Sirske svobodne vojske (FSA) danes zgodaj popoldan začela že dolgo napovedovano vojaško operacijo na severovzhodu Sirije. Začetek operacije »Spomladanski mir«, ki jo je omogočil s strani predsednika Donalda Trumpa zaukazan umik ameriških enot iz bližine sirsko-turške meje in posledična zelena luč za turško invazijo, je javno oznanil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Za razlog invazije je Erdogan navedel preprečitev »oblikovanja terorističnega koridorja« na turški južni meji in ob tem dodal, da želi Turčija na to območje »prinesti mir«.Bolj orwellovskega opisa začetka vojaške invazije na eno najbolj miroljubnih in stabilnih področij v Siriji si skoraj ni mogoče zamisliti – turška ofenziva bi namreč lahko sprožila novo veliko vojno in na globoko travmatiziranem območju ustvarila (ne)predstavljivo tragedijo.Po do zdaj znanih podatkih so turške sile sirsko mejo – vzhodno od reke Evfrat – prestopile že vsaj na treh mestih. Iz večinsko kurdskega mesta Ras al Ain so tamkajšnji viri sporočili, da mesto obstreljujejo turška vojaška letala. Iz več krajev v severovzhodni Siriji poročajo, da jih preletavajo turški bombniki. »Turška vojaška letala so začela z napadi na civilna območja. Ljudi v regiji je zajela velika panika,« je preko twitterja sporočil tiskovnih predstavnik pretežno kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF) Mustafa Bali. Na kurdskih področjih v severovzhodne Sirije, ki so del avtonomnega območja Rožava, sicer že od včeraj poteka množična mobilizacija.Praktično vsa večja kurdska mesta na severovzhodu Sirije so trenutno tudi v pričakovanju kopenske ofenzive. To predvsem velja za obmejna mesta Kobani, Ras al Ain in tal Abjad. Turški viri so že sporočili, da bodo pri pehotnih akcijah pomembno – verjetno ključno – vlogo igrali pripadniki Sirske svobodne vojske, ki jih je uradna Ankara zbrala z vseh vetrov. Trenutno naj bi bilo za ofenzivo »nared« okoli 18.000 turških podizvajalcev, ki prihajajo iz različnih, s Turčijo tako ali drugače povezanih sirskih uporniških milic, kar je potrdil tudi Anvar al Hak, tiskovni predstavnik ene izmed z FSA povezanih milic. Njihovo ključno oporišče se nahaja v obmejnem mestu Akcakale.

Začela se je nova vojna. Že zdaj je jasno, da bo imela silovite lokalne, regionalne in tudi globalne posledice.

Trump: neumne neskončne vojne so za nas končane!

New York – Neumne neskončne vojne so za nas končane, vpletanje na Bližnji vzhod je bila najslabša odločitev v zgodovini naše države, meni ameriški predsednik Donald Trump. Republikanski prvak je na Twitterju navedel osem bilijonov dolarjev, ki so jih v preteklosti potrošili za nadzor nad območjem, ter tisoče »vélikih vojakov«, ki so padli ali bili ranjen.

Milijoni so umrli na drugi strani, grožnje z orožji za množično uničevanje pa so bile lažne. »Zdaj počasi in previdno vračamo naše vojake in vojsko domov, osredotočamo se na celotno sliko. ZDA so večje kot kdaj koli!« Republikanski prvak je tudi poudaril, da se različne skupine na območju vojskujejo med seboj že na stotine let, Turčija pa bo odgovorna za zajete vojake Islamske države, ki jih noče Evropa.

Z nacionalrealistično politiko pa republikanski predsednik, tarča demokratskih prizadevanj za razrešitev, tvega podporo delov svoje stranke. Doslej zvesti senator Lindsey Graham Trumpa opozarja, da ogroža tako državo kot svojo predsedovanje. »Če ga še enkrat slišim govoriti o predvolilni obljubi, da bo ameriško vojsko potegnil iz Sirije, bom bruhal!«

dopisnica Barbara Kramžar