Turki ujeli al Bagdadijevo sestro

Petinšestdesetletno Rasmijo Avad so našli v prikolici, kjer je živela s soprogom, snaho in petimi otroki.
Fotografija: Turki ocenjujejo, da bi z aretacijo Rasmije Avad lahko pridobili dragocene obveščevalne podatke o Islamski državi. FOTO: Handout/AFP
Odpri galerijo
Turki ocenjujejo, da bi z aretacijo Rasmije Avad lahko pridobili dragocene obveščevalne podatke o Islamski državi. FOTO: Handout/AFP

Med vojaško operacijo blizu mesta Azaz na severu Sirije je turška vojska v ponedeljek ujela sestro pred kratkim umrlega vodje skrajne skupine Islamska država (IS) Abuja Bakra al Bagdadija. Kot je za tiskovno agencijo AP povedal neimenovani turški uradnik, naj bi Rasmijo Avad zdaj zasliševali zaradi suma sodelovanja v skrajni skupini. Petinšestdesetletnico so menda našli v prikolici, kjer je živela s soprogom, snaho in petimi otroki.

»Aretacija al Bagdadijeve sestre je še en primer uspeha naših protiterorističnih operacij,« je tvitnil vodja službe turškega predsednika za stike z javnostjo Fahrettin Altun. Podrobnosti o kraju prijetja sicer ni navedel.


Lahko bi poznala tihotapske poti in ljudi blizu al Bagdadija


Turki ocenjujejo, da bi z aretacijo lahko pridobili dragocene podatke o Islamski državi, a za zdaj ni jasno, koliko Avadova sploh ve, saj ne vedo niti, koliko časa je preživela s svojim bratom. »Mislim, da ni bila seznanjena z načrti napadov, bi pa lahko poznala tihotapske poti, ljudi, ki jim je Bagdadi zaupal, in mreže v Iraku, ki so olajšale potovanje njeni družini,« je za BBC povedal Mike Pregent, strokovnjak za boj proti terorizmu na Inštitutu Hudson.

Po njegovih besedah bi lahko s temi informacijami ameriška in druge obveščevalne službe dobile pomemben vpogled v delovanje skrajne skupine IS. Bagdadi je sicer imel več bratov in sester, o katerih pa se ne ve, ali so sploh še živi.

Vodja Islamske države si je 27. oktobra vzel življenje, ko so ga na posestvu na severozahodu Sirije izsledile specialne sile ameriške vojske. Pripadniki skrajne džihadistične skupine so pred dnevi sporočili, da je novi vodja postal Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši.

Preberite še:

Komentarji: