Twitter in Facebook umaknila zavajajoče profile

Zaradi zavajajočega predstavljanja so začasno umaknili ali odstranili več kot 600 strani, profilov in skupin, povezanih z Iranom in Rusijo.
Fotografija: Facebook in Twitter ter druga podjetja z družbenimi omrežji si želijo zavarovati svoje platforme, tudi zaradi prihajajočih novembrskih volitev v ZDA, in tako preprečiti širjenje lažnih novic. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Facebook in Twitter ter druga podjetja z družbenimi omrežji si želijo zavarovati svoje platforme, tudi zaradi prihajajočih novembrskih volitev v ZDA, in tako preprečiti širjenje lažnih novic. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Iz Facebooka in Twitterja so sporočili, da so začasno ukinili ali odstranili račune, povezane z Iranom in Rusijo, zaradi neavtentičnega oziroma zavajajočega predstavljanja, piše BBC. Več kot 50 facebook strani, skupin in računov naj bi bilo lažnih ali zavajajočih, je pojasnil oče Facebooka Mark Zuckerberg.

Šlo naj bi za tiste račune in strani, ki so bili povezani z organiziranimi lažnimi kampanjami, ki so se začele v Iranu, usmerjene pa so bile na države po vsem svetu; lažne informacije so tako širili v ZDA, Veliko Britanijo, Latinsko Ameriko in Bližnji vzhod, poroča CNN.

Organizirane kampanje so med drugim vključevale 254 facebook strani in 116 instagram profilov, ki so dosegli več kot milijon sledilcev. Ljudje, ki so upravljali te strani, pa so v oglaševanje med letoma 2012 in 2017 vložili dobrih 10.400 evrov (12.000 dolarjev).

Medtem so iz Twitterja sporočili, da so začasno onemogočili več kot 280 računov, ki so imeli očitne povezave z Iranom. Analizirali so številne račune, ki so kazali na organizirano manipulacijo. Odločitev dveh velikanov družbenih omrežij  prihaja dan po tem, ko so iz Microsofta sporočili, da so preprečili ruske kibernetske napade proti ameriškim konservativnim skupinam.

Zuckerberg je pojasnil, da so umaknili več kot 600 strani, ki so bile povezane z dvema ločenima kampanjama. Prvo sestavlja niz iranskih aktivnosti, od »ljudi s kravatami« do državnih medijev. Druga pa se povezuje z aktivnostmi, ki jih je ameriška vlada že javno povezala z rusko vojaško obveščevalno službo.

»Nekaj teh kampanj smo preiskovali več mesecev, obenem pa so te osvetlile prizadevanja pri vsakem preiskovanju, in sicer med tem, da se čim prej odstrani slabe akterje in hkrati izboljša naš varnostni sistem. Če jih odstranimo prehitro, je težko razumeti njihovo vlogo in doseg njihove dejavnosti.«



Facebook in Twitter ter druga podjetja, ki imajo v lasti družbena omrežja, si namreč želijo zavarovati svoje platforme, tudi zaradi prihajajočih novembrskih volitev v ZDA, in tako preprečiti širjenje lažnih novic, kakršno je bilo med predsedniškimi volitvami pred dvema letoma. Kot je dejal Zuckerberg, želijo platforme za komuniciranje narediti varnejše.

Zuckerberg je poudaril, da težnje pri identificiranju lažnih strani pripomorejo k večji varnosti družbenih omrežij. FOTO:Stephen Lam/Reuters
Zuckerberg je poudaril, da težnje pri identificiranju lažnih strani pripomorejo k večji varnosti družbenih omrežij. FOTO:Stephen Lam/Reuters


»Prepovedujemo tovrstno vedenje, saj želimo, da ljudje zaupajo tistim, s katerimi se povezujejo prek družbenih omrežij, so v izjavi zapisali iz Facebooka.
 
Njihova obvestila poudarjajo, kako tuji akterji še vedno močno vplivajo in iščejo načine, kako vplivati na politično dogajanje in premike v svetu.
 

Kako so odkrili, kateri profili niso resnični?

 
Iz Facebooka so sporočili, da so med večmesečnimi preiskavami odkrili številne račune, ki so kazali na neresnično vedenje, povezane s kampanjami, ki so se začele v Iranu oziroma Rusiji. Namige za preverjanje pa so dobili od podjetja, ki se ukvarja s spletno varnostjo FireEye.
 
Facebook je tako nekatere strani, med njimi jih je bilo 76 na instagramu, povezal z iranskimi državnimi mediji. Dodali so, da je lažno vedenje vodilo tudi do Rusije, vendar pa te aktivnosti niso bile povezane z odkrito iransko kampanjo.
 
Nekatere kampanje, ki segajo vse do leta 2011, so vsebovale vsebino o bližnjevzhodni politiki v arabščini in perzijščini. Na teh profilih pa so delili tudi vsebine o politiki v Veliki Britaniji in ZDA, ki so bile v angleščini, so pojasnili iz Facebooka. Z drugih strani pa so bili odstranjeni tudi računi, povezani z viri, ki jih je ameriška vlada pred tem prepoznala kot del ruske vojaške obveščevalne službe.
 
Na odkritih in umaknjenih straneh so delili rezultate preiskave v zvezi z ameriško in angleško vlado.
 

Preberite še:

Komentarji: