Uefa bi plesalce poplačala le z lepimi besedami

Evropska nogometna zveza je tarča kritik zaradi izkoriščanja prostovoljcev, odprto pismo je Aleksandru Čeferinu poslala tudi tukajšnja Glosa.
Fotografija: Delavec je vreden svojega plačila, predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu v odprtem pismu sporoča tukajšnji sindikat kulturnih delavcev Glosa, član zveze Fia. FOTO: François Walschaerts/Reuters
Odpri galerijo
Delavec je vreden svojega plačila, predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu v odprtem pismu sporoča tukajšnji sindikat kulturnih delavcev Glosa, član zveze Fia. FOTO: François Walschaerts/Reuters

Ples nogometašev z okroglim usnjem na sveti travi je vreden milijarde, ples profesionalnih ali bodočih profesionalnih plesalcev pa nič, izhaja iz vabila krovne evropske nogometne zveze Uefa, ki je k sodelovanju v programu ob finalu letošnje Lige prvakov novačila 200 plesalcev. Pogoj je, da plešejo brezplačno.

Prostovoljni plesalci, atleti in študenti igre ter glasbe bodo za ta namen žrtvovali dva tedna, kolikor je potrebno za vajo pred nastopom pred tekmo med Liverpoolom in Tottenhamom 1. junija, evrov pa pri tem ne bodo videli. Plačilo predstavlja »priložnost, kakršna je le enkrat v življenju«, so v Uefi označili nastop na finalu, ki si ga v neposrednem prenosu ogleda okoli 180 milijonov ljudi. Obljubljali so prostovoljni ples ob »svetovno znanem glasbeniku«, in sicer po navodilih »svetovno renomiranega koreografa«.
 

Nad Uefo s peticijo


Poteza Uefe, ki ji nihče ne očita finančnih težav – v zadnjem poslovnem letu je ustvarila skoraj 4 milijarde evrov prihodkov –, je sprožila oster odpor, tudi prijavo inšpekciji za delo. Namreč španski, saj se bo zadnje dejanje letošnje Lige prvakov zgodilo na madridskem stadionu Wanda Metropolitano, matičnem igrišču Atletica in Jana Oblaka.

Potezi Uefe nasprotujejo v mednarodni zvezi uprizoritvenih umetnikov, glasbenikov in igralcev (ne nogometa) Fia, v kateri so ogorčeni nad tovrstnim klestenjem stroškov v bogati zvezi. »Uefo pozivamo, naj ta pomembni dogodek ustvari na način, da bo zgled dobre prakse v zabavni industriji,« so zapisali.

Ker je Uefa poziv prostovoljcem objavila na španskem nacionalnem portalu za ples danza.es in ker bo pri dogodku sodelovalo etablirano podjetje SoldOUT, so prepričani, da ne iščejo popolnih začetnikov brez izkušenj, pač pa delavce, ki jih ne bo treba plačati. Sprožili so peticijo, dostopno v več jezikih.

»Iščejo ljudi, ki lahko dva tedna plešejo in trenirajo, se pravi, da bodo naredili selekcijo,« je prepričan Cesar Casares, ki sodeluje s španskim ministrstvom za delo. »Ne iščejo prostovoljcev, niso se obrnili na kakšno šolo za mlade nogometaše, iščejo delavce.«
 

Glosa: Delavec je vreden svojega plačila!


Na predsednika Uefe Aleksandra Čeferina je odprto pismo naslovil tudi tukajšnji sindikat kulturnih delavcev Glosa, član zveze Fia. »Skrajno ignorantsko in sprevrženo bi bilo, če ugledna in vplivna organizacija, kateri tako uspešno načeljujete, ne bi ostala zavezana najvišjim nravstvenim, moralnim in pravnim vrednotam,« mu med drugim sporočajo.

»Dokažite tudi tokrat: poskrbite, da bodo ob nogometaših, sodnikih, delegatih in drugih pomembnežih primerno nagrajeni vsi sodelujoči, tudi tisti v otvoritvenem (umetniškem) delu skorajšnjega vrhunca najprestižnejšega klubskega tekmovanja. V nasprotnem primeru bodo spektakli na zelenicah, ki nas v zadnjem času razveseljujejo, brez polnega sijaja,« sledi v pismu, ob njegovem koncu pa: »Delavec je vreden svojega plačila!«

Komentarji: