Prestopi in upad podpore usodni za Luigija di Maia

Kriza v največji italijanski vladni stranki se dogaja v najbolj neprimernem trenutku.
Fotografija: Luigi di Maio se umika z vrha Gibanja 5 zvezd. FOTO: John Thys/AFP
Odpri galerijo
Luigi di Maio se umika z vrha Gibanja 5 zvezd. FOTO: John Thys/AFP

Največja italijanska vladna stranka je le nekaj dni pred pomembnimi lokalnimi volitvami v deželi Emilija - Romanja ostala brez svojega voditelja, zunanjega ministra Luigija di Maia.  

Razmere v populističnem Gibanju 5 zvezd so se namreč močno zaostrile po nizu pomembnih poslanskih prestopov. Stranka je po poročanju italijanskih medijev v zadnjih tednih ostala brez 18 poslancev v obeh domovih rimskega parlamenta, s čimer se je skupno število prestopov iz G5Z v tej legislaturi povzpelo na 31.

Stranko pesti tudi nizka javnomnenjska podpora. Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi zanjo volilo le okoli 16 odstotkov Italijanov oziroma polovica manj kot na zadnjih volitvah leta 2018.

Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da bo spoštoval vsako Di Maievo odločitev. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da bo spoštoval vsako Di Maievo odločitev. FOTO: Andreas Solaro/AFP


Prestopi in padanje podpore so pod drobnogled postavili usodo Luigija di Maia, 33-letnega italijanskega zunanjega ministra, ki je leta 2017 prevzel vodenje protiestablišmentskega gibanja od komedijanta Beppeja Grilla. Di Maio je to popoldne na novinarski konferenci potrdil svoj odstop. Premier Conte je že pred tem dejal, da bo spoštoval vsakršno ministrovo odločitev, vidni predstavniki vlade in G5Z pa so potrdili, da bo koalicija normalno nadaljevala s svojim delom.
 

Še vedno minister


Tudi po mnenju analitika in nekdanjega glavnega ekonomista na italijanskem ministrstvu za finance Lorenza Codogna Di Maiev odstop ne bo bistveno vplival na delo Contejeve vlade, niti ne bo povečal verjetnosti razpisa predčasnih volitev. »Njegov odstop je mogoče interpretirati kot še en znak implozije G5Z, lahko pa tudi kot poskus poenotenja stranke,« je Codogno pojasnil za Delo.

»Veliko bolje bi bilo, če bi odstopil kot minister, a najverjetneje gre zgolj za potezo, s katero želi omiliti kritike na svoj račun pred strankinim kongresom, ki bo potekal med 13. in 15. marcem, ko utegne znova kandidirati za najvišji položaj v G5Z,« je še dodal sogovornik. 
 

Neprimeren trenutek


Čeprav je Di Maio na parlamentarnih volitvah marca 2018 Gibanje popeljal do zgodovinske zmage, stranki po prihodu na oblast ni uspelo izstopiti iz sence svoje manjše koalicijske partnerice, desničarske Lige pod vodstvom Mattea Salvinija.

Vodja Lige Matteo Salvini. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Vodja Lige Matteo Salvini. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Trenja med strankama so lani poleti kulminirala v razpadu stare koalicije in v oblikovanju nove, v kateri je G5Z združilo moči z levosredinsko Demokratsko stranko. Vse od vzpostavitve nove vlade javnomnenjska podpora obema koalicijskima partnericama upada, medtem ko podpora opozicijske Lige vztraja nad 32 odstotki.   

Kriza v G5Z bi sicer težko prišla v bolj neprimernem trenutku, saj Italijo to nedeljo čakajo lokalne volitve v Emiliji - Romanji, ki velja za utrdbo italijanske levice in kjer bi morebiten poraz strank vladajoče koalicije povzročil pretrese tudi na nacionalni ravni.

Preberite še:

Komentarji: