Umiranje savdskega novinarja trajalo sedem minut

Na dan prihajajo grozljive podrobnosti o smrti Džamala Hašodžija.
Fotografija: Umorjeni novinar Džamal Hašodži je bil kritičen do savdskih oblasti. FOTO: Hasan Jamali/AP
Odpri galerijo
Umorjeni novinar Džamal Hašodži je bil kritičen do savdskih oblasti. FOTO: Hasan Jamali/AP

Savdskega novinarja Džamala Hašodžija so na savdskem konzulatu v Istanbulu mučili, nato pa obglavili, danes poroča turški časnik Yeni Safak. Sklicuje se na zvočne posnetke dogajanja na diplomatskem predstavništvu, kamor je novinar 2. oktobra prišel uredit dokumente za svojo poroko, potem pa izginil.

Domnevni morilci, bilo jih je petnajst, v Ankaro pa so prileteli dan pred njegovo smrtjo, so do savdskih oblasti kritičnega Hašodžija mučili. Njegovo umiranje je po poročanju spletišča Middle East Eye menda trajalo sedem minut.

Časnik Yeni Safak danes poroča še, da je na posnetku med mučenjem Hašodžija slišati savdskega konzula v Istanbulu Mohameda al Otajbija, ki pravi: »Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave.« Dnevnik dodaja, da je na nekem drugem posnetku slišati neznanca, ki pravi konzulu: »Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!«

Džamal Hašodži je umrl v prostorih savdskega veleposlaništva v Istanbulu. FOTO: Yasin Akgul/AFP
Džamal Hašodži je umrl v prostorih savdskega veleposlaništva v Istanbulu. FOTO: Yasin Akgul/AFP


Kot smo že poročali, je ameriški državni sekretar Mark Pompeo iz Rijada, kjer so mu obljubili temeljito preiskavo primera, danes pripotoval v Ankaro na pogovore s turškim vodstvom.

Preberite še:

Komentarji: