Umrl dvakratni ameriški predsedniški kandidat Ross Perot

Bil je eden najuspešnejših predsedniških kandidatov v zgodovini ZDA, ki ni prihajal iz demokratske oziroma republikanske stranke.
Fotografija: Ross Perot je umrl star 89. let. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Ross Perot je umrl star 89. let. FOTO Reuters

Teksaški milijarder, ki se je kot neodvisni kandidat dvakrat potegoval za vstop v Belo hišo, je s svojo energično pojavo večkrat v svoji karieri izzval mainstream politično razmišljanje in bil zato tudi nagrajen. Ross Perot je na predsedniških volitvah leta 1992 zbral 19 odstotkov vseh glasov in se v zgodovino vpisal kot eden najuspešnejših neodvisnih kandidatov v ameriški zgodovini.

Nekatere njegove ideje so kljub temu potrebovale čas, da so dozorele. Denimo prepričanje, da severnoameriški trgovinski dogovor (NAFTA) morda ne bo koristil čisto vsem prebivalcem ZDA, kot sta zatrjevala njegova glavna tekmeca, Bill Clinton in George H. W. Bush, in da bo v nekaterih gospodarskih sektorjih povzročil izgubo delovnih mest. Ross Perot je bil vsaj v tem pogledu nekakšna generalka za izvolitev Donalda Trumpa; a še zdaleč ni bil navaden populist.

Ross Perot med predsedniško kampanjo leta 1992. REUTERS/Sam Mircovich
Ross Perot med predsedniško kampanjo leta 1992. REUTERS/Sam Mircovich


Perot se je po poročanju CNN Američanom prvič prikupil med vietnamsko vojno, ko se je v srečanjih s političnimi predstavniki Severnega Vietnama in Rusije zavzemal za ustvarjanje boljših pogojev za ameriške vojne ujetnike. Leta 1979 je financiral zasebno reševalno misijo, cilj katere je bila osvoboditev dveh uslužbencev Perotovega telekomunikacijskega podjetja EDS ujetih v Iranu.

»Tako v poslu kot v življenju je bil Ross človek integritete in akcije. Bil je resničen ameriški patriot, mož z vizijo, načeli in sočutjem,« ga je opisal predstavnik njegove družine.

Perot je umrl star 89 let.

Komentarji: