Umrl je član Montyja Pythona Terry Jones

Član legendarne britanske humoristične zasedbe je umrl v starosti 77 let.
Fotografija: Terry Jones je v okviru Montyja Pythona režiral Brianovo življenje in Smisel življenja, ob tem pa igral zelo nenavadne vloge. FOTO: Nacho Doce/Reuters
Odpri galerijo
Terry Jones je v okviru Montyja Pythona režiral Brianovo življenje in Smisel življenja, ob tem pa igral zelo nenavadne vloge. FOTO: Nacho Doce/Reuters

Umrl je igralec, član britanske humoristične zasedbe Monty Python Terry Jones, poroča britanski tisk, ki se sklicuje na njegovega agenta.

Umrl je v starosti 77 let, v njegovi družini so sporočili, da se je njegovo življenje izteklo včeraj zvečer. Živel je v Londonu, v zadnjem obdobju življenja se je boril z redko obliko demence, ki so mu jo diagnosticirali leta 2015.

Kot Terence Graham Parry Jones se je rodil 1. februarja 1942 v Colwyn Bayu v Walesu. Deloval je tudi kot avtor, tekstopisec in režiser. Bil je režiser filmov Monty Python in tudi avtor knjige Viking Erik.

Šolal se je na kraljevi gimnaziji, študiral pa na univerzi v Oxfordu, kjer je spoznal prijatelja, soigralca in sočlana v zasedbi Monty Python Michaela Palina.

Leta 1969 so na BBC začeli predvajati kultno serijo Leteči cirkus Montyja Pythona z značilno nenavadnim humorjem. V njej so ob Jonesu in Palinu moči združili še Graham Chapman, Eric Idle, John Cleese in Terry Gilliam, njihov vpliv na komedije so primerjali z vplivom Beatlesov na glasbo.

Člani zasedbe Monty Python leta 2014: Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin in Terry Jones. Graham Chapman je umrl že leta 1989. FOTO: Paul Hackett/Reuters
Člani zasedbe Monty Python leta 2014: Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin in Terry Jones. Graham Chapman je umrl že leta 1989. FOTO: Paul Hackett/Reuters


Jones je dobival nenavadne vloge, igral je stare gospe, paragvajskega olimpijca, brkate uradnike in še mnoge druge like. Skupaj z Gilliamom je režiral prvi film Iskanje svetega grala, nato pa je sam režiral naslednja dva, Brianovo življenje, ki je skupini prinesel svetovno slavo, in Smisel življenja, ki je prejel nagrado žirije v Cannesu.

V njih je odigral tudi več vlog. Gledalcem se je v spomin najverjetneje vtisnil v drugem filmu, kjer je igral Brianovo mamo, ali kot gospod Creosote, korpulentni gost francoske restavracije, ki je šokiral gledalce tretjega filma.



Po razpadu zasedbe je posnel še več filmov, med drugim po svoji knjižni predlogi Vikinga Erika z zgodbo o vikingih, ki iščejo pot do Valhale, domovanja bogov, da bi ti končali temačno obdobje Ragnaroka, in Veter v vrbju, h kateremu je povabil tudi nekaj nekdanjih članov zasedbe Monty Python.

Leta 2016 je za izjemne dosežke na področjih televizije in filma prejel najodmevnejšo britansko nagrado bafta.



Komentarji: