Umrl je eden najbogatejših Zemljanov David Koch

Z bratom Charlesom je veljal za podpornika ameriških republikancev, a ne Donalda Trumpa.
Fotografija: Forbes je premoženje Davida Kocha ocenil na 42,4 milijarde ameriških dolarjev. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Forbes je premoženje Davida Kocha ocenil na 42,4 milijarde ameriških dolarjev. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

V starosti 79 let je po bitki z rakom umrl vplivni ameriški milijarder David Koch, poroča mednarodni tisk, ki se sklicuje na besede njegovega starejšega brata Charlesa Kocha. Forbes je njegovo premoženje ocenil na 42,4 milijarde ameriških dolarjev, kar ga je uvrščalo med najbogatejše Zemljane.

Z bratom sta bila lastnika podjetja Koch Industries, v katerem je bil David vse do lanske upokojitve podpredsednik. Podjetje sicer velja za drugo največje družinsko v Združenih državah Amerike. Brata sta bila tudi vplivna donatorja in podpornika republikancev, a je bil David znan tudi po liberalnih pogledih. Zagovarjal je pravico do splava, porok istospolnih ali neintervencionistično zunanjo politiko. Ob tem je bil pomemben donator kulturnih in zdravstvenih ustanov.

Kot je izjavil brat, so mu raka na prostati v razvitem stadiju diagnosticirali že pred 27 leti, a ga je uspel z ustreznimi zdravniki in najnaprednejšimi zdravili nadzorovati.


V razkoraku s Trumpom


Brata Koch sta bila znana tudi kot nasprotnika politike Donalda Trumpa. Ta je bil v tvitih oster do bratov, potem ko je njuna mreža odtegnila podporo republikanskemu kandidatu za zvezni senat iz Severne Dakote. Trump je tvitnil, da je mreža bratov Koch v republikanskih krogih popolna šala, in zagotovil, da ne bo nikogaršnja marioneta.

Brata Koch leta 2016 nista podprla Trumpa v boju za republikansko predsedniško nominacijo, zatem pa sta bila velikokrat kritična do njegovih politik. Nazadnje sta ostro nastopila proti Trumpovim carinam in trgovinski vojni.

Razlika je bila predvsem v tem, da bila brata zvesta načelom stranke o zmanjšanju zvezne proračunske porabe in nizkih davkih. Trump se strinja z nizkimi davki, vendar je skupaj z republikanci v kongresu z večjo porabo za vojsko in druge zadeve poskrbel za povečanje proračunske luknje in pospešitev rasti javnega dolga.
 

Komentarji: