Umrl je Gilberto Benetton

Eden izmed bratov Benetton, ki so leta 1965 ustanovili znamenito modno podjetje, je umrl le tri mesece po smrti najmlajšega brata Carla.
Fotografija: Gilberto (na sliki) je z bratoma Lucianom in Carlom ter s sestro Giuliano modno hišo Benetton ustanovil leta 1965. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Gilberto (na sliki) je z bratoma Lucianom in Carlom ter s sestro Giuliano modno hišo Benetton ustanovil leta 1965. FOTO: Reuters

Tri mesece zatem, ko je svet mode razžalostila novica o smrti Carla Benettona, najmlajšega izmed ustanoviteljev modne znamke Benetton, italijanski tisk poroča še o smrti njegovega brata Gilberta. Umrl je po dolgi bolezni, star 77 let. Pred nekaj dnevi so ga hospitalizirali zaradi pljučnice, nato pa se je njegovo zdravstveno stanje le še slabšalo.

Gilberto je z bratoma Lucianom in Carlom ter s sestro Giuliano modno hišo Benetton ustanovil leta 1965. V podjetju so sprva stavili na volnene puloverje različnih barv, s katerimi so tudi navdušili potrošnike. Z začetkom 80. let prejšnjega stoletja je pod slavno blagovno znamko United Colours of Benetton podjetje razširilo svojo ponudbo in doseglo globalni uspeh. Pri tem so jim pomagale tudi ekscentrične marketinške kampanje, ki so jih med drugim zaznamovala kontroverzna dela fotografa Olivera Toscanija.



Gilberto Benetton je v družini veljal za izrazitega poslovneža, finančnika. Bil je podpredsednik holdinga Edizione Srl, družinskega finančnega podjetja in temelja imperija Benetton, podpredsednik Autogrilla in svetovalec Skupine Benetton, Atlantie, Mediobance, podjetja Pirelli & Co. in Allianza. Z uspehi košarkarske ekipe Benetton iz Trevisa, katere lastnik je bil, si je zaslužil tudi umestitev v italijansko Dvorano slavnih košarke. Nicolas Sarkozy mu je podelil francosko legijo časti.
 

​Strašno leto za družino Benetton


Z njegovo smrtjo se nadaljuje, kar so v Italiji ocenili za annus terribilis, strašno leto za družino Benetton. Gilberto Benetton je bil namreč tudi v upravnem svetu omenjene Atlantie, mednarodnega holdinga na področju avtocestne in letališke infrastrukture, katerega jedro so Austostrade per l'Italia, največji koncesionar v mreži italijanskih avtocest.

Družina Benetton velja za lastnico 30 odstotkov delnic Atlantie, kot je znano, pa je poslovanje tega podjetja izrazito pretreslo tragično zrušenje mosta Morandi v Genovi, ki je zahtevalo 43 življenj. Most so upravljale Autostrade per l'italia. Delnice podjetja so po nesreči padle za pet odstotkov, v nekaj naslednjih dneh pa za 25.

Rim je odgovornost za tragedijo pripisal prav podjetju Autostrade per l'Italia, v družbi pa krivdo zavračajo. Proti 20 ljudem, vključno z vodilnimi v družbi, so sprožili kriminalistično preiskavo.

 

Preberite še:

Komentarji: