Umrl je »sin Gane, ki je čutil posebno dolžnost do Afrike«

Kofi Annan je bil prvi afriški politik na položaju generalnega sekretarja ZN.
Fotografija: Kofi Anna je bil prvi temnopolti Afričan na visoki diplomatski poziciji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kofi Anna je bil prvi temnopolti Afričan na visoki diplomatski poziciji. FOTO: Reuters

Po kratkotrajni bolezni je zjutraj v švicarskem Bernu umrl nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan. Za svoje delovanje na področju humanitarnosti je leta 2001 dobil Nobelovo nagrado za mir. 

80-letnik je bil prvi temnopolti Afričan, ki je imel tako vidno vlogo v svetovni diplomaciji, na mestu generalnega sekretarja je bil med letoma 1997 in 2006, potem ko je nasledil egiptovskega politika Butrosa Butrosa Galija. Kasneje je deloval kot posebni odposlanec ZN za Sirijo in se trudil poiskati hitro rešitev za prenehanje konflikta na tem območju. 

Kofi Atta Annan se je s sestro dvojčico Afuo Atto rodil 8. aprila leta 1938 v Gani. Poklicno pot, ki jo je ubral, je najverjetneje v veliki meri zaznamovalo politično dogajanje v njegovi rodni deželi. Dva dni pred Annanovim 19. rojstnim dnem je Gana namreč (končno) dosegla neodvisnost. 

Kofi Annan je umrl star 80 let. FOTO: Reuters
Kofi Annan je umrl star 80 let. FOTO: Reuters


»V svet sem odkorakal pokončno, kot mlad mož, prepričan, da so spremembe mogoče - tudi radikalne revolucionarne spremembe,« je dejal leta 2012 v enem izmed intervjujev za kanadski medij. Posvetil se je študiju ekonomije v ZDA in mednarodnih odnosov v Švici, kjer je preživel večino svojega življenja. Umrl je obdan z drugo Nane Mario Lagergren in njunimi tremi otroki, Amo, Koja in Nino.

V izjavi, ki so jo po po njegovi smrti posredovali člani dobrodelne organizacije, so Annana opisali kot »globalnega zaveznika, izjemno predanega boju za pravičnejši in mirnejši svet.«

Politika in diplomata so označili za »sina Gane, ki je čutil posebno dolžnost do Afrike«.


»Kjer koli je kdo trpel, je Annan pristopil« ...


»Kjer koli je kdo trpel, kjer koli je kdo kaj potreboval, je Annan pristopil in se tako dotaknil ogromnega števila ljudi. Bil je neskončno predan svojemu humanitarnemu delu in prežet z empatijo do sočloveka. Druge je vedno postavljal na prvo mesto, širil dobroto, toplino in briljantnost, vse do konca svojega življenja,« so dodali.

Znan po neutrudnem človeoljubnem delu je Kofi Annan za BBC nekoč izjavil, da je svojo najpomembnejšo lekcijo v življenju dobil že kot mlad šolar v elitnem afriškem internatu: »Trpljenje slehernega človeka zadeva čisto ves svet.«

Ganca so na mesto generalnega sekretarja ZN izvolili kot sedmega po vrsti. Njegov mandat je bil sicer vse prej kot lahek, sovpadel je namreč z iraško vojno in hudo pandemijo virusa hiv oziroma aidsa. 


... a zamižal pri Ruandi


Kljub vsem pohvalam, ki jih je bil deležen med svojo politično kariero, so se nanj večkrat usule tudi glasne kritike.

Najbolj ostre predvsem ob pokolu v Ruandi, ko so v 90. letih ZN mirno stali ob strani in opazovali, kako oboroženi Hutujci koljejo, mučijo in posiljujejo nedolžne Tutsije. Mednarodna skupnost, ki je bila v državi prisotna pod okriljem Misije ZN za pomoč Ruandi navkljub poročilom, ki so jih pošiljali poveljniki VS ZN, ni odobrila nikakršnega posredovanja. 

Annan je bil aktiven vse do zadnjega. Podelili so mu vlogo posrednika v konfliktu med Mjanmarom in muslimansko manjšino Rohingya, navaja Guardian.

Ganec je bil vse svoje življenje izjemno navezan na Afriko. FOTO: Darren Whiteside/Reuters
Ganec je bil vse svoje življenje izjemno navezan na Afriko. FOTO: Darren Whiteside/Reuters


Na diplomatovo smrt so se že odzvali številni politiki in druge javne osebnosti. Slovenski predsednik Borut Pahor je na twitterju zapisal, da si bomo »nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Annana zapomnili kot človeka mednarodnega miru in solidarnosti«.

Trenutni generalni sekretar ZN Antionio Guterres pa je sporočil, da ga je vest razžalostila. Annana je opisal kot vodilno silo za dobro. »Vzpel se je po položajih, da je vodil organizacijo v novo tisočletje z neprimerljivim dostojanstvom in odločnostjo.«

Med drugim se mu je poklonil francoski predsednik Emmanuel Macron. Ganski predsednik Nana Akufo-Addo pa je razglasil enotedensko žalovanje. Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein je sporočil, da je bil Annan bistvo človeškega dostojanstva in miline. »Bil je prijatelj tisočih in vodja milijonih,« je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Annan njo in druge navdihnil s svojimi idejami, prepričanji in karizmo. Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je izrazil sožalje ter zapisal, da se je znal nekdanji generalni sekretar prav tako dobro vživeti v težave posameznika kot se spopadati z vprašanji mednarodnega reda.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je tvitnil, da svet žaluje za veliko vodilno osebnost in prijatelja ljudi. Po njegovih besedah se mu lahko poklonimo tako, da pri življenju ohranimo njegovo zapuščino in duh. 

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je pohvalil Annanovo modrost in pogum ter da je bil sposoben sprejemati dobre odločitve tudi v težkih razmerah.



Britanska premierka Theresay May je svoje misli in sožalje posvetila Annanovi družini. Dodala je, da je bil Annan odličen vodja in reformator ZN, ki je prispeval k temu, da je svet postal boljši. »Njegove toplote se ne bi smelo nikoli razumeti kot šibkost,«pa je sporočil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica je zapisal, da je bil Annan odličen vir navdiha za vse.

Med drugim je na njegovo delo kot diplomata in humanitarca spomnil indijski premier Narendra Modi, ki je dodal, da je bil varuh mednarodnega miru in varnosti. Nobelovemu nagrajencu so se med drugim poklonili še irski premier Leo Varadkar, španski premier Pedro Sanchez, nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern.

PREBERITE ŠE: Obstaja trenje med revščino in širitvijo demokratičnega prostora

Komentarji: