Umrl obsojeni nacistični paznik Demjanjuk

Nekdanjega paznika v nacističnem taborišču Sobibor bodo na države stroške pokopali v Nemčiji.

Objavljeno
17. marec 2012 14.13
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo

München - 91-letni obsojeni nacistični zločinec John Demjanjuk je umrl pri 91. letih v domu za ostarele v Bad Feilnbachu pri Rosenheimu.

Nekdanjega paznika koncentracijskega taborišča Sobibor so maja lani zaradi pomoči pri umoru več kot 28 tisoč Judov obsodili na pet let zapora. Sodba še ni bila pravnomočna, a so zločincu ukrajinskega rodu zaradi majhne verjetnosti pobega v čakanju dovolili ostati v domu za ostarele, kjer so ga v dopoldne tudi našli mrtvega.

Demjanjuku se je v petdesetih letih posrečilo izseliti v ZDA, kjer je dolga leta deloval kot avtomehanik. Šele v osemdesetih letih so lovci na nacistične zločince zasumili, da je prav on tako imenovani »Ivan grozni« iz Treblinke in po izgonu v Izrael so ga najprej obsodili na smrt, potem pa ga je višje sodišče zaradi pomanjkanja dokazov spustilo na svobodo in mu dovolilo vrnitev v ameriški Ohio.

Kasneje pa so njegovo preteklost začeli spet preiskovati v Nemčiji in leta 2009 so ga ZDA izročile tej državi. Ker je Demjanjuk vmes izgubil ameriško državljanstvo, je zadnja leta v domu za ostarele živel na stroške nemške države in tako ga bodo tudi pokopali. Celo mrtvi ne morejo potovati brez potnega lista, poročajo nemški mediji.