Umrl temnopolti kongresnik z najdaljšim stažem, ki je zaposlil legendarno Roso Parks

V prvi vrsti si je prizadeval za državljanske pravice temnopoltih in je bil med ustanovitelji prve poslanske skupine temnopoltih v ameriškem zveznem kongresu.
Fotografija: John Conyers leta 2016 ob srečanju z Barackom Obamo. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
John Conyers leta 2016 ob srečanju z Barackom Obamo. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

V 90. letu starosti je v nedeljo v domačem Detroitu umrl nekdanji demokratski kongresnik John Conyers. Bil je temnopolti kongresnik z najdaljšim stažem in tudi najbolj zaslužen za to, da v ZDA od leta 1986 kot nacionalni praznik slavijo Dan Martina Luthra Kinga mlajšega.

Conyers je v Washingtonu zastopal Detroit od januarja leta 1965 do decembra leta 2017, ko je odstopil zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju. V prvi vrsti si je prizadeval za državljanske pravice temnopoltih in je bil med ustanovitelji prve poslanske skupine temnopoltih v ameriškem zveznem kongresu.

Med drugim je v svoji pisarni zaposlil legendarno Roso Parks, ki je postala junakinja gibanja za državljanske pravice s tem, da se v javnem mestnem avtobusu ni hotela usesti na zadnje sedeže, predvidena za temnopolte.

Leta 1972 je Conyers podprl kongresno resolucijo za ustavno obtožbo proti Richardu Nixonu zaradi politike do Vietnamske vojne. FOTO: Karen Bleier/Afp
Leta 1972 je Conyers podprl kongresno resolucijo za ustavno obtožbo proti Richardu Nixonu zaradi politike do Vietnamske vojne. FOTO: Karen Bleier/Afp


John Conyers je bil prvič izvoljen v zvezni kongres leta 1964, od takrat naprej pa je vsaki dve leti gladko zmagoval, in to s prepričljivo večino, višjo od 80 odstotkov glasov. Zaradi visoke podpore volivcev v domačem okrožju Detroita si je lahko privoščil izražanje lastnega mnenja tako o politiki svoje demokratske kot tudi republikanske stranke.

Slednje je kritiziral že po strankarski dolžnosti, vendar pa je leta 1979 na primer izjavil, da je demokratski predsednik ZDA Jimmy Carter dementen, brezupen in pošten piflar z dobrimi nameni, ki ne bo doživel drugega mandata. To se je potem izkazalo za preroško.

Rodil se je v Detroitu, kjer je odraščal in želel postati jazz glasbenik, vendar mu je to prepovedal oče, ki je bil aktiven v sindikatu avtomobilske industrije. Udeležil se je Korejske vojne kot mehanik za letala, v politiki pa je najprej delal za kasnejšega kolega demokratskega kongresnika iz Michigana Johna Dingella, ki se je leta 2014 upokojil, star 88 let.

Leta 1972 je Conyers podprl kongresno resolucijo za ustavno obtožbo proti predsedniku Richardu Nixonu zaradi politike do Vietnamske vojne, leta 1998 pa je bil proti ustavni obtožbi Billa Clintona. »Namen impeachmenta je, da se znebimo izdajalcev in tiranov, ne pa poskusov prikrivanja zunajzakonskega razmerja,« je leta 1998 dejal Conyers.

Rodil se je v Detroitu, kjer je odraščal in želel postati jazz glasbenik, vendar mu je to prepovedal oče, ki je bil aktiven v sindikatu avtomobilske industrije. FOTO: Rebecca Cook/Reuters
Rodil se je v Detroitu, kjer je odraščal in želel postati jazz glasbenik, vendar mu je to prepovedal oče, ki je bil aktiven v sindikatu avtomobilske industrije. FOTO: Rebecca Cook/Reuters


Volivci iz Detroita so ga pošiljali v Washington tudi po letu 2009, ko je njegova žena, mestna svetnica Monica Conyers, priznala krivdo za prejemanje podkupnine in bila obsojena na dvoletno zaporno kazen. V pol stoletja kongresne kariere so škandali zadevali tudi Conyersa, vendar jih je zlahka preživel do leta 2017, ko je v ZDA izbruhnilo gibanje Jaz tudi proti spolnemu nadlegovanju.

Na dan je prišlo, da je Conyers leta 2014 iz uradnega računa plačal 27.000 dolarjev »odpravnine« nekdanji sodelavki, ki je izgubila službo, ker ni privolila v spolne odnose. Na dan so prišle še druge obtožbe o spolnem nadlegovanju in Conyers je odstopil, uradno zaradi zdravstvenih razlogov.

Komentarji: