Umrla je Sadako Ogata

Japonka si je zaslužila veliko pohval zaradi odločnega ukrepanja ob vojnah na območju nekdanje Jugoslavije.

Objavljeno
29. oktober 2019 15.33
Posodobljeno
29. oktober 2019 15.33
Ogati so pripisovali zasluge za povrnitev kredibilnosti visokemu komisariatu za begunce. FOTO: Pierre Virot/Reuters
STA
STA
Sadako Ogata, je umrla pred tednom dni pri 92 letih starosti, je sporočila Japonska agencija za mednarodno sodelovanje. Ogata je bila prva ženska na položaju visoke komisarka Združenih narodov za begunce, zaradi prizadevanj za pomoč ljudem na kriznih območjih, med drugim v nekdanji Jugoslaviji, je uživala veliko spoštovanje.

Položaj visoke komisarke je opravljala med letoma 1991 in 2000. Med svojim mandatom si je prizadevala za pomoč kurdskim beguncem iz Iraka po zalivski vojni, nadzirala pa je tudi operacije pomoči med krizami v Ruandi, Zairu in Sudanu. Veliko pohval si je zaslužila zaradi odločnega ukrepanja ob vojnah na območju nekdanje Jugoslavije, saj ji je pozornost sveta uspelo pritegniti na tamkajšnja pereča humanitarna vprašanja.


Cenili so jo tudi v domovini


Ogati so pripisovali zasluge za povrnitev kredibilnosti visokemu komisariatu za begunce. Na spletni strani komisariata so ob njeni smrti izpostavili, da sta se med njenim mandatom proračun in število osebja več kot podvojila. Dodali so tudi, da je japonska komisarka opozorila na povezavo med begunci in mednarodno varnostjo, kar je vodilo v krepitev odnosov med visokim komisariatom in Varnostnim svetom ZN.

Bila je zelo cenjena tudi v svoji domovini, predvsem zato, ker je bila ena izmed redkih Japoncev, ki je bila na vidnih funkcijah v mednarodni skupnosti. Omenjalo se jo je tudi kot potencialno naslednico nekdanjega generalnega sekretarja svetovne organizacije Butrosa Butrosa Galija. »Begunci so velikani preživetja našega časa, ki si zaslužijo spoštovanje in solidarnost,« je dejala v govoru leta 2000.

 


Iz ugledne družine politikov


Sadako Ogata se je rodila leta 1927 v ugledni družini politikov v Tokiu. Njen praded je bil japonski premier, njen ded pa zunanji minister. Odraščala je med drugim v ZDA in na Kitajskem, kjer je njen oče služboval kot diplomat. Po študiju na Japonskem in v ZDA se je posvetila univerzitetni karieri, nato pa je od 70. let minulega stoletja dalje službovala na različnih položajih v Združenih narodih.

Leta 1976 je kot prva ženska zasedla položaj japonskega veleposlanika pri ZN, med letoma 1978 in 1979 je bila na čelu izvršnega odbora Unicefa, med letoma 1982 in 1985 pa je bila japonska predstavnica pri Komisiji ZN za človekove pravice.