Uničujoč cunami v Indoneziji terjal 222 življenj (VIDEO)

Cunami je nastal kot posledica izbruha vulkana Krakatoa.
Fotografija: O mrtvih poročajo iz regij Pandeglang, Južni Lampung in Serang. FOTO: AP
Odpri galerijo
O mrtvih poročajo iz regij Pandeglang, Južni Lampung in Serang. FOTO: AP

Niso še minili trije meseci, odkar je Indonezijo nazadnje hudo prizadejal cunami, že se je naravna katastrofa ponovila. Sinoči ob 21.30 po lokalnem času je ob južno obalo te azijske države trčil cunami, ki je nastal kot posledica izbruha vulkana Krakatoa. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je umrlo 222 ljudi, ranjenih je 843, 28 jih še vedno pogrešajo, številke pa še niso dokončne.



O mrtvih poročajo iz regij Pandeglang, Južni Lampung in Serang.

Indonezijska geološka agencija, ki potek dogodkov še preučuje, je sporočila, da je vulkan že v petek bruhal dve minuti in 12 sekund, kar je ustvarilo oblak pepela, ki se je dvignil 400 metrov nad goro, tudi sicer pa so v zadnjem mesecu zaznali njegovo povečano aktivnost. Kljub temu številne priče poročajo, da prebivalci niso prejeli uradnega obvestila o preteči nevarnosti. V nasprotju s cunamiji, ki jih povzročijo potresi, se pri tovrstnih naravnih nesrečah ne sprožijo alarmni sistemi, oblastem pa tako preostale zelo malo časa, da prebivalce opozorijo pred bližajočo se nevarnostjo. 

Najbolj prizadeto je območje med otokoma Sumatra in Java. FOTO: Reuters
Najbolj prizadeto je območje med otokoma Sumatra in Java. FOTO: Reuters


Vulkanologinja Jess Phoenix je za BBC pojasnila, da velik del vulkana Krakatoa leži pod vodo. Zato vroča magma, ki premika tla, ne povzroči le plazu, temveč tudi izpodrine veliko količino vode, kar povzroči cunami. 

​Po podatkih Mednarodne zveze združenj Rdečega križa in Rdečega polmeseca naj bi največji valovi v višino segali do 90 centimetrov. Predstavniki omenjenih organizacij pomagajo pri evakuaciji ranjencev ter prizadeto območje redno oskrbujejo s pitno vodo. Pripravljajo pa se tudi na možnost izbruha številnih bolezni. Cunami pa je za seboj pustil tudi ogromno materialno škodo, saj je uničil več kot 500 domovanj, devet hotelov ter 350 čolnov. 

Indonezijske oblasti so najprej trdile, da val ni bil cunami, temveč le plima. FOTO: Reuters
Indonezijske oblasti so najprej trdile, da val ni bil cunami, temveč le plima. FOTO: Reuters


Na družbenih omrežjih so se kmalu po nesreči pojavili posnetki, ki kažejo, kako je silovit val treščil na območje hotela v turističnem kraju Tanjung Lesung na zahodnem delu Jave. Iz posnetkov je razvidno, da je takrat na plaži pred hotelom nastopala popularna indonezijska glasbena skupina Seventeen. Pevec Riefian Fajarsyah je prek instagrama sporočil, da sta njihova bobnar in menedžer umrla, še vedno pa pogrešajo tri ostale člane skupine in njegovo ženo, poroča BBC. »Pod vodo sem lahko samo molil in prosil Jezusa Kristusa za pomoč,« je eden od preživelih opisal trenutke za tem, ko je val treščil na prizorišče koncerta.

​Tujcev, tudi Slovencev, med žrtvami po doslej znanih podatkih naj ne bi bilo, poroča STA.





Tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purwo Nugroho je na twitterju izrekel sožalje svojcem žrtev in se opravičil, saj so indonezijske oblasti so najprej trdile, da val ni bil cunami, temveč le plima. Ljudem svetujejo, naj se izogibajo obalnih predelov, saj bi lahko sledili novi cunamiji. Sožalje je izrekel tudi indonezijski predsednik Joko Widodo.

Umrlo je 168 ljudi, ranjenih je 745, številke pa še niso dokončne.
FOTO: AP
Umrlo je 168 ljudi, ranjenih je 745, številke pa še niso dokončne. FOTO: AP


Huda naravna nesreča je Indonezijo prizadela konec septembra, ko sta skoraj vse žrtve, približno 2000 jih je bilo, terjala potres z magnitudo 7,5 in cunami z do tri metre visokimi valovi v mestu Palu na otoku Sulavezi.

Preberite še:

Komentarji: