Uradno poročilo ujezilo svojce

Izginotje letala MH370: Preiskovalna ekipa ni mogla ugotoviti vzroka za izginotje.
Fotografija: Svojci in sorodniki pogrešanih v letalski nesreči niso dobili želenih informacij. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Svojci in sorodniki pogrešanih v letalski nesreči niso dobili želenih informacij. FOTO: Reuters

Dolgo pričakovano uradno poročilo o izginotju malezijskega letala ni prineslo novih informacij. To je ujezilo svojce pogrešanih, ki so upali, da se bo po več kot štirih letih po izginotju letala z 239 ljudmi na krovu zgodba končala in da bi s tem dobili duševni mir.

V poročilu o letalu MH370 – 8. marca 2014 je izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking –, ki ga je predstavila malezijska vlada, je navedeno, da preiskovalna ekipa ni mogla ugotoviti resničnega vzroka za izginotje MH370.
 

Brez odgovora


Vodja preiskovalcev Kok Soo Chon je povedal novinarjem, da bo odgovor mogoče podati šele, ko bodo našli razbitine letala. Svojci pogrešanih so povedali, da je v tehničnem dokumentu bolj ali manj le dolg opis izginotja letala in iskalnih operacij, pristojni pa jim niso odgovorili na vprašanja. Zato so nekateri sorodniki jezni zapustili srečanje, na katerem so jim predstavili dokument.

»Predstavniki z ministrstva za transport, ki so vodili srečanje, niso znali odgovoriti na vprašanja, prav tako ne avtorji poročila,« je povedala ženska, katere soprog je potoval z izginulim letalom. Po njenih besedah se je srečanje sprevrglo v »tekmovanje v kričanju«. Domnevajo, da je letalo oziroma njegove razbitine na dnu južnega Indijskega oceana. Preiskovalci so iskali letalo na 120.000 kvadratnih kilometrih Indijskega oceana, a brez uspeha. Iskalno operacijo, ki so jo vodili Avstralci in je bila doslej največja v zgodovini letalstva, so ustavili januarja lani.
 

Doslej našli 27 kosov letala


Iskanja se je v začetku leta lotilo ameriško podjetje Ocean Infinity na podlagi dogovora »nič najdenega, nič plačila«. Izginulo letalo so iskali po morskem dnu z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, a so končali operacijo, saj niso našli ničesar.
Doslej so na obalah našli 27 kosov letala. V javnosti so zakrožile teorije zarote, zakaj je letalo izginilo, od nesreče, ugrabitve, samomora pilota do teroristične zarote. Strokovnjaki pravijo, da je glede na najdene ostanke letalo verjetno razpadlo.

Nova malezijska vlada, ki je začela delo maja, je v zvezi z izginulim letalom napovedala popolno transparentnost skupaj z objavo poročila uradne 19-članske preiskovalne ekipe, v kateri so tudi tuji strokovnjaki. To poročilo je bilo objavljeno danes.

Komentarji: