Uradno poročilo ZDA o umoru novinarja predvidoma v torek

Donald Trump zagotavlja, da bo »zelo obsežno«, pričakujejo tudi objavo krivca za umor.
Fotografija: Washington Post je v petek objavil, da Cia krivdo za naročilo umora Džamala Hašodžija pripisuje savdskemu princu Mohamedu bin Salmanu. FOTO: Hasan Jamali/AP
Odpri galerijo
Washington Post je v petek objavil, da Cia krivdo za naročilo umora Džamala Hašodžija pripisuje savdskemu princu Mohamedu bin Salmanu. FOTO: Hasan Jamali/AP

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj zvečer po ameriškem času napovedal, da bo njegova administracija v nekaj dneh končala uradno poročilo o umoru Džamala Hašodžja, poročajo mednarodne tiskovne agencije. Odločitev sledi petkovemu razkritju Washington Posta, da Cia krivdo za naročilo umora pripisuje savdskemu prestolonasledniku, princu Mohamedu bin Salmanu.

Časopis se je v objavi skliceval na neimenovanega ameriškega uradnika in prestrežen telefonski klic prestolonaslednikovega brata Halida bin Salmana, savdskega veleposlanika v Združenih državah. Ta naj bi po bratovem naročilu poklical Hašodžija in mu zagotovil, da bo njegov obisk savdskega veleposlaništva – kjer so ga 2. oktobra umorili – varen.

Princ Halid je informacijo o telefonskem pogovoru s Hašodžijem zavrnil in ameriško vlado pozval, naj objavi vse informacije, ki jih ima v zvezi s tem, torej posnetke prisluškovanja njegovemu telefonu.

FOTO: Ozan Kose/AFP
FOTO: Ozan Kose/AFP


Washington Post je dodal, da je Cia pregledala tudi telefonski pogovor, ki ga je kmalu po umoru iz konzulata opravil varnostni uradnik Maher Mutreb s pomočnikom prestolonaslednika Saudom al Kahtanijem. Mutreb, ki so ga pogosto opazili ob strani princa Mohameda bin Salmana, je al Kahtanija obvestil, da je bila operacija uspešno izpeljana.

Kot je znano, je tragično umorjeni novinar, znan kot kritik savdske oblasti, ki je živel v ZDA, kot kolumnist pisal prav za Washington Post, objava pa je še stopnjevala Trumpovo diplomatsko zadrego v odnosu do najtesnejše zaveznice na Bližjem vzhodu.

V Savdski Arabiji so zanikali, da bi imel prestolonaslednik kar koli opraviti z umorom. V zvezi z njim so aretirali enajst ljudi, tožilstvo za pet izmed njih zahteva smrtno kazen.

Poročilo ameriške administracije bo najverjetneje izdano v torek, morda že tudi v ponedeljek, napoveduje tisk. Trump zagotavlja, da bo »zelo obsežno«, pričakujejo tudi objavo imena krivca za umor. Objavo Washington Posta, da je po mnenju Cie zanj odgovoren Mohamed bin Salman, je označil za preuranjeno. Številna vprašanja so ostala odprta, so povedali na ameriškem zunanjem ministrstvu.

Preberite še:

Komentarji: