V 95. letu je umrl priznani fotograf Robert Frank

S svojimi surovimi dokumentarnimi posnetki se je uvrstil med največje fotografe 20. stoletja.
Fotografija: Robert Frank. FOTO: splet
Odpri galerijo
Robert Frank. FOTO: splet

Robert Frank se je 9. novembra 1924 rodil v švicarskem Zürichu, bil pa je potomec nemških Judov. Fotografija ga je pritegnila pri 12 letih, od 16 leta dalje pa se je te umetnosti učil kot asistent fotografov v Zürichu in Baslu. Umrl je v svojem 95. letu, po pisanju New York Timesa pa se je Frank s svojimi surovimi dokumentarnimi posnetki uvrstil med največje fotografe 20. stoletja.

Po drugi svetovni vojni se je Frank preselil v ZDA, kjer je sprva deloval kot modni fotograf in fotoreporter za revije, kot so Fortune, Life, Look in Harper's Bazaar, a se je na neki točki naveličal romantike. Podal se je na ulice in začel beležiti utrinke iz vsakdanjega življenja.

Zaslovel je s knjigo The Americans, ki je izšla leta 1958 v Franciji. V njej je objavil fotografije, ki jih je posnel na seriji potovanj po ZDA z družino in po pisanju AFP predstavil brezkompromisen pogled na ameriško družbo, hkrati pa ustvaril delo, ki je izjemno zaznamovalo tedaj uveljavljeno razumevanje novinarske fotografije.

S svojim delom je Frank pomembno vplival tudi na mnoge pisce beatniške generacije, kot sta Allen Ginsberg in Jack Kerouac. Kerouac je v predgovoru ameriške izdaje dela The Americans zapisal, da je Frank »izcuzal žalostno ameriško pesem« in jo prenesel v fotografijo.

V 60-tih letih se je Frank začel ukvarjati tudi s filmom in v karieri posnel več kot 20 kratkih filmov. Nazadnje lanski kratki dokumentarec z naslovom Harry Smith at the Breslin Hotel.