Slovenija v Albanijo pošilja pomoč za začasno nastanitev

V Albaniji po potresu našteli že 49 smrtnih žrtev, brez strehe nad glavo je ostalo 3480 ljudi.
Fotografija: V državi se začenja ocenjevanje škode po rušilnem potresu. FOTO: Florion Goga/Reuters
Odpri galerijo
V državi se začenja ocenjevanje škode po rušilnem potresu. FOTO: Florion Goga/Reuters

Albanski premier Edi Rama je sporočil, da so po torkovem rušilnem potresu v državi našteli že 49 smrtnih žrtev. Med njimi so tudi otroci. Na seji vlade v Tirani je sporočil še, da so dobili za pet milijonov evrov in milijon dolarjev donacij za pomoč in obnovo. Pomoč pa še prihaja, je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Rama je danes tudi sporočil, da se v državi začenja ocenjevanje škode po rušilnem potresu. V strokovnih skupinah sodelujejo tako domači kot tuji strokovnjaki, je povedal. Medtem so tudi že ustavili iskanje morebitnih preživelih med ruševinami v mestih Thumani in Drač.



Deljenje hrane v zasilnih bivališčih. FOTO: Florion Goga/Reuters
Deljenje hrane v zasilnih bivališčih. FOTO: Florion Goga/Reuters


Premier je napovedal še, da tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo, selijo iz zasilnih šotorskih bivališč v hotele. Še danes naj bi dokončali selitve iz šotorišč v mestih Thumani in Lezhe. Prebivalci v okoliških vaseh sicer preselitve iz šotorov zavračajo, ker morajo skrbeti za živino, še navaja Tanjug. Po Ramovih besedah je brez strehe nad glavo ostalo 3480 ljudi. Samo v Draču je bilo uničenih ali poškodovanih okoli 700 objektov. Skupaj pa naj bi jih bilo v vsej državi poškodovanih več kot 1200.

Slovenija v Albanijo pošilja materialno pomoč za začasno zasilno nastanitev prebivalcev, ki so po torkovem hudem potresu ostali brez domov, je danes v Ljubljani dejal namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič. Ocenjena vrednost pomoči, ki jo Slovenija pošilja Albaniji na podlagi bilateralnega zaprosila albanskih oblasti, znaša skupaj s prevozom 126.000 evrov.

Zasilno urejeni prostori za bivanje v šolski telovadnici. FOTO: Florion Goga/Reuters
Zasilno urejeni prostori za bivanje v šolski telovadnici. FOTO: Florion Goga/Reuters


V okviru civilne zaščite sicer obstajajo mednarodni mehanizmi, prek katerih lahko države zaprosijo za pomoč, druge pa se odzovejo s ponudbo pomoči. »Potem stečejo nadaljnji postopki, da pomoč pride na prave naslove,« je pojasnil Lotrič. Pri tem je poudaril, da se Slovenija vedno, ko se zgodi neka večja nesreča v bližini, odzove s pomočjo, če je to možno.

Slovenija je doslej prek mehanizma za civilno zaščito za pomoč zaprosila dvakrat, ob žledu leta 2014 in leto kasneje ob migracijski krizi, je pojasnil Lotrič. Kot so v četrtek sporočili z vlade, Slovenija v Albanijo pošilja šotore, postelje, odeje, spalne vreče in agregate.





Tudi Evropska unija bo prek mehanizma na področju civilne zaščite namenila dodatno nujno pomoč Albaniji. Mobilizirala je tri ekipe za iskanje in reševanje z več kot 200 reševalci, ki že pomagajo albanskim reševalcem na terenu, hkrati pa pomaga tudi s pomočjo »v naravi« in strokovnjaki s področja gradbeništva. Unija je aktivirala tudi satelitski sistem Copernicus, ki je ekipam na terenu do zdaj pomagal s šestimi satelitskimi posnetki prizadetih območij. 

Po torkovem rušilnem potresu so v državi našteli že 49 smrtnih žrtev. FOTO: Florion Goga/Reuters
Po torkovem rušilnem potresu so v državi našteli že 49 smrtnih žrtev. FOTO: Florion Goga/Reuters


Na zahodu Albanije so se tla stresla v torek ob 03.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov.

Preberite še:

Komentarji: