V alpskih predelih Nemčije in Avstrije do petka meter snega

Strokovnjak za plazove je ocenil, da lahko zaradi novih padavin prebivalci obeh držav pričakujejo katastrofo.
Fotografija: Zaradi močnega sneženja je v bavarskih in avstrijskih zimskošportnih središčih obtičalo na tisoče turistov. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Zaradi močnega sneženja je v bavarskih in avstrijskih zimskošportnih središčih obtičalo na tisoče turistov. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

V Nemčiji in Avstriji se danes pripravljajo na novo pošiljko snežnih padavin. V gorah bo veter pihal s hitrostjo do 90 kilometrov na uro. Snežilo bo predvidoma nepretrgoma do četrtka, za prihodnji teden pa je že napovedana nova snežna fronta. Od sobote zjutraj je na severni strani Alp zapadlo več kot pol metra snega, v alpskih krajih pa bi lahko do petka zapadlo celo do meter svežega snega.


Smrtne žrtve


Močno sneženje je že povzročilo številne nevšečnosti, zahtevalo pa je tudi smrtne žrtve. Plazovi so pod seboj pokopali dva nemška turna smučarja v zvezni deželi Predarlsko na zahodu Avstrije, 26-letnega smučarja blizu kraja Schoppernau in 32-letnega Nemca blizu Damülsa.

Na smučišču Gargellen v Predarlskem se je v nedeljo smrtno ponesrečila 24-letna švicarska deskarka, ki je na enem od smučišč zapeljala s proge in se udarila v glavo.  

V Avstriji je umrl tudi 35-letni slovenski smučar, ki je med smučanjem padel in obtičal v globokem snegu. Reševalcem ga ni uspelo oživiti.

Nemška televizijska hiša DW poroča, da sta v Nemčiji umrli dve osebi, in sicer 44-letni moški v mestu Wackesberg na Bavarskem in mlajša ženska v Teisenbergu v Berchtesgadnu.


Prometne nevšečnosti


Na Bavarskem sta še vedno ohromljena cestni in železniški promet in še vedno so zaprte nekatere šole. Avstrijski cestni delavci pa si prizadevajo očistiti čim več cest pred prihodom novih padavin.



S Solnograškega v Avstriji so sporočili, da so vzpostavili cestne povezave do vseh krajev, ki so bili zaradi obilja snega, plazov in tudi podrtega drevja odrezani od sveta. Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da je na cestah potrebna zimska oprema, vključno z verigami.

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Plazovi


Nevarnost plazov je velika. Stopnja ogroženosti v Avstriji je druga najvišja, z novo pošiljko snega pa bi jo na več območjih lahko dvignili celo na najvišjo. Na Tirolskem, kjer je ponekod v gorah snežna odeja debelejša od treh metrov, so razmere najbolj kritične v zadnjih desetletjih. Strokovnjak za snežne plazove Rudi Mair je ocenil, da je zaradi napovedanega novega sneženja pričakovati katastrofo, poroča STA. Na Tirolskem je sicer že nekaj dni peta stopnja nevarnosti plazov.

Najvišjo stopnjo nevarnosti plazov so danes razglasili tudi za dele avstrijske Štajerske. Kot so sporočile pristojne oblasti, gre za preventivni ukrep pred napovedanimi novimi snežnimi padavinami. Pri tem so pristojne oblasti avstrijske Štajerske že pozvale vse državljane in turiste, naj ostanejo na varnem, resno jemljejo zapore in se na prostem izogibajo nepotrebnih dejavnosti. Podobno kot v nekaterih drugih predelih Avstrije je na avstrijskem Štajerskem snežna odeja debela tri metre ali več.

Preberite še:

Komentarji: