V Avstraliji se kuhajo: temperature blizu 50 stopinjam Celzija

Povsod po državi veljajo opozorila pred požari. 

Objavljeno
27. december 2018 11.29
Posodobljeno
27. december 2018 11.36
Letošnji božič je v Avstraliji zaznamovala ekstremna vročina. FOTO: Jill Gralow Reuters
S. S.
S. S.
Vročinski val v Avstraliji še vedno vztraja in konca še ni videti. Na zahodu celine so se temperature povzpele do okoli 49 stopinj Celzija, zato pristojne službe opozarjajo prebivalce na nevarnost požarov, svarijo jih pred slabo kakovostjo zraka in pred težavami, ki jih vročina povzroča zdravju.

V četrtek je avstralska meteorološka služba izmerila 49 stopinj Celzija v mestih Marble Bar in Pannawonica v Zahodni Avstraliji, kar je le dve stopinji manj od rekordne temperature na celini, ki so jo leta 1960 izmerili na letališču Oodnadatta na jugu Avstralije. Takrat so namerili 50,7 stopinje Celzija. Že zjutraj okoli 8.40 po lokalnem času so v kraju Marble Bar termometri kazali 43,4 stopinje Celzija.

Na jugu države so temperature od povprečja višje med 10 in 14 stopinjami Celzija.

V Sydneyju bodo temperature blizu 30 stopinj Celzija, konec tedna pa med 32 in 34. V Melbournu pričakujejo 36 stopinj Celzija.

Avstralsko ministrstvo za zdravje je opozorilo, da se je količina škodljivega ozona, ki nastaja v mestih ob ekstremni vročini v kombinaciji z onesnaženjem, močno povečala, zato prebivalce opozarjajo, naj ostanejo v notranjih prostorih.

V zahodni in južni Avstraliji so izdali tudi rdeče opozorilo pred požari.