V Berlinu zajeli 300 protestnikov, med njimi skrajne desničarje

Protestiralo je okoli 38.000 ljudi. Nekateri so prebili policijski kordon pred Reichtagom, a jih je policija zaustavila s solzivcem.
Fotografija: Nemški »Bog z nami« na zastavi. Protesta so se udeležile različne skupine, nekateri so na policiste metali kamenje in steklenice, za kar so oblasti okrivile desničarske skrajneže. FOTO: Christian Mang/Reuters
Odpri galerijo
Nemški »Bog z nami« na zastavi. Protesta so se udeležile različne skupine, nekateri so na policiste metali kamenje in steklenice, za kar so oblasti okrivile desničarske skrajneže. FOTO: Christian Mang/Reuters

Policija je na včerajšnjih protestih v Berlinu, na katerih je demonstriralo okoli 38.000 nasprotnikov aktualnih nemških ukrepov proti pandemiji koronavirusa, zajela okoli 300 prisotnih, poroča mednarodni tisk.



Med njimi je bilo okoli 200 tistih, v katerih so policisti prepoznali skrajno desne agitatorje. Policija je prisotnim ob Brandenburških vratih odredila, da se razidejo. Ko so ti po besedah policistov odgovorili z metanjem kamnov in steklenic, je sledilo zajetje. Večino so kasneje izpustili.

FOTO: Axel Schmidt/Reuters
FOTO: Axel Schmidt/Reuters

 

Sprva prepovedan, zatem dovoljen ... in prekinjen


Protest v Berlinu je sicer po pritožbah na sodišču dobil dovoljenje za izvedbo tik pred zdajci, saj so ga deželne oblasti sprva prepovedale. Med njegovim potekom pa ga je policija že zgodaj popoldan prekinila. Med aretiranimi je bil tudi Attila Hildmann, v Nemčiji znan kot avtor kuharskih knjig in, kar se tiče novega koronavirusa, pristaš teorij zarote.

Med aretiranimi je bil tudi avtor veganskih kuharskih knjig Attila Hildmann. FOTO: Christian Mang/Reuters
Med aretiranimi je bil tudi avtor veganskih kuharskih knjig Attila Hildmann. FOTO: Christian Mang/Reuters


Nekateri protestniki so prebili policijsko zaščito pred nemškim parlamentom Reichtagom, a jih je policija hitro zaustavila s solzivcem. Skrajna desnica je protestirala tudi pred rusko ambasado na ulici Unter den Linden. Poročajo o sedmih ranjenih policistih.

Nemški notranji minister Hoirst Seehofer je obsodil poskus vdora v zgradbo parlamenta. »V zgradbi Reichstaga deluje naš parlament, zaradi česar je to simbolno središče naše svobodne demokracije. Nesprejemljivo je, da so ga izgredniki in skrajneži izkoristili za svoje namene,« je povedal za časnik Bild.

Protesti, ki jih je organiziralo več iniciativ, so sicer večinoma minili mirno. Med organizatorkami je bila tudi skupina Querdenken 711 iz Stuttgarta, ki ima na Facebooku 16.000 sledilcev. Njeni pripadniki so prepričani, da predstavljajo nemški ukrepi proti širjenju koronavirusa napad na svobodo in temeljne pavice, zapisane v ustavi. Ta iniciativa je proteste v Berlinu organizirala že 1. avgusta, tudi tedaj jih je prekinila policija.

FOTO: Christian Mang/Reuters
FOTO: Christian Mang/Reuters

 

Na protestu tudi nasprotnik cepljenja Robert F. Kennedy Jr.


V Berlinu je bil tudi Robert F. Kennedy Jr., sin Roberta F. Kennedyja in nečak ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki sta bila žrtvi atentatov. Robert F. Kennedy Jr. je odvetnik in prav tako aktivist, usmerjen v kampanje proti cepljenju. Včeraj je množico v nemški prestolnici spomnil na obisk njegovega strica leta 1963, ko je ta v govoru povedal znamenite besede »Ich bin ein Berliner«. Zdaj je nečak je zagotovil, da je Berlin znova »fronta proti totalitarizmu«.

Podobni protesti so se včeraj zgodili tudi drugod po Evropi, denimo v Londonu, Parizu, Zürichu in na Dunaju. Na londonskem Trafalgarskem trgu je bilo mogoče, denimo, prebrati transparent »Nova realnost je nov fašizem«.

FOTO: John Macdougall/AFP
FOTO: John Macdougall/AFP


Policijski kordon pred Reichstagom. FOTO: John Macdougall/AFP
Policijski kordon pred Reichstagom. FOTO: John Macdougall/AFP

Komentarji: