V Bezosov telefon menda vdrl sam Bin Salman

Guardian: Savdski princ naj bi prišel do zaupnih Bezosovih podatkov prek okuženega videa, poslanega prek aplikacije whatsapp.

Objavljeno
22. januar 2020 10.00
Posodobljeno
22. januar 2020 12.04
FILE PHOTO - Amazon CEO Jeff Bezos speaks during an address to attendees at Access Intelligence's SATELLITE 2017 conference in Washington, U.S., March 7, 2017. REUTERS/Joshua Roberts/File Picture Foto Joshua Roberts Reuters
V. U.
V. U.
Zasebni telefon Jeffa Bezosa, najbogatejšega Zemljana, ustanovitelja Amazona in vesoljskega podjetja Blue Origin ter lastnika Washington Posta, katerega sodelavec je bil umorjeni savdski disidentski novinar Džamal Hašodži, je bil menda maja leta 2018 žrtev savdskih hekerjev, piše britanski Guardian.

Vdor se je domnevno po naročilu savdskega princa Mohameda bin Salmana zgodil pet mesecev pred Hašodžijevo likvidacijo na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu na začetku oktobra. Ameriška Cia je neposredno odgovornost za umor pripisala princu.

Dvor v Riadu povezave princa s Hašodžijevo likvidacijo vztrajno zanika, so pa na procesu za zaprtimi vrati zanjo pet ljudi obsodili na smrtne kazni. Hašodžijevo smrt so označili za posledico spodletele neuradne operacije.


 

Okuženo sporočilo prek whatsappa


Vdor v Bezosov telefon se je menda zgodil neposredno po naročilu princa, in sicer tako, da mu je ta s svojega zasebnega telefona poslal okuženo videosporočilo prek aplikacije whatsapp. Kot piše Guardian, digitalni forenziki menijo, da je okuženo sporočilo prišlo s številke, ki jo uporablja savdski princ.

Neimenovani viri so Guardian informirali, da se je okužba zgodila 1. maja leta 2018, ko naj bi iz Bezosovega telefona v nekaj urah prenesli veliko količino podatkov. Guardian domneva, da bi utegnila imeti vest o prinčevem domnevnem organiziranju vdora v telefon ustanovitelja Amazona izjemno negativen vpliv na bin Salmanova prizadevanja, da bi v Savdsko Arabijo pritegnil tuje investitorje.

V ospredje se znova vračajo vprašanja, kako je lahko do zaupnih podatkov o Bezosu prišel ameriški rumeni časopis National Enquirer. Spomnimo, ta se je leta 2018 dokopal do fotografij in sporočil, ki jih je milijarder pošiljal ljubici, nekdanji televizijski voditeljici Lauren Sanchez, in jih tudi objavil. Bezos in njegova tedanja soproga MacKenzie sta le dan pred njihovo objavo sporočila, da se ločujeta.


 

Riad znova negira


Bezos je kasneje izjavil, da sta ga National Enquirer oziroma družba American Media Inc. (AMI), pod katero sodi, izsiljevala. Že tedaj je tudi opozoril na povezave AMI s Savdsko Arabijo. Vodja Bezosove varnostne službe Gavin de Becker je opozoril tudi na tesne stike izvršnega direktorja AMI Davida Peckerja s savdskim princem.

V Riadu so domnevo, da bi bil Bezosov telefon tarča njihovih aktivnosti, negirali že ob teh domnevah. Guardian sicer piše, da bi utegnil biti Bezos Savdijcem pomembna tarča predvsem zaradi lastništva Washington Posta in pisanja tega časopisa o Savdski Arabiji. Objavljal je Hašodžijeve kritične stolpce. Denimo o Bin Salmanovi kampanji represije proti aktivistom in intelektualcem.

»Verjetno je verjel, da bo, če bo dobil kaj o Bezosu, lahko vplival na pisanje Washington Posta o Savdski Arabiji,« je Guardianu domnevo o prinčevem vdoru v Bezosov telefon komentiral Andrew Miller, ki je služil v varnostnem svetu nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

»Jasno je, da Savdijci nimajo meja glede tega, kaj so pripravljeni storiti za zaščito in napredovanje Mohameda bin Salmana, ne glede na to, ali gre za vodjo enega največjih svetovnih podjetij ali za savdskega disidenta,« je dodal.

Guardian se je za komentar obtožbe obrnil na savdsko veleposlaništvo v Washingtonu. Odgovora ni dočakal, so pa Savdijci prek twitterja obtožbe javno označili za absurdne.