V BiH se je vrnila prva skupina zajetih borcev Isisa

Državljane Bosne in Hercegovine, ki so se borili na strani samooklicane Islamske države, so takoj po pristanku v Sarajevu odpeljali v zapor.

Objavljeno
19. december 2019 19.20
Posodobljeno
19. december 2019 20.02
Po padcu takoimenovane Islamske države so koalicijske sile v iraku in Siriji zajele veliko število civilistov, med njimi je precej tudi tujih državljanov, ki jih postopoma želijo vrniti domov. Foto Bulent Kilic Afp
Prva skupina zajetih bosansko-hercegovskih pripadnikov skrajne skupine ISIS, ki so se borili v Iraku in Siriji, se je danes vrnila v Sarajevo. Točno število državljanov BiH, ki so se vrnili z bojišč, ni znano, neuradno pa mediji poročajo o 24 osebah. Moške člane družin so takoj pospremili v zapor. Oblasti v BiH zdaj čaka mukotrpen proces identifikacije, varnostnih preverjanj in deradikalizacije teh ljudi.

Moški, ženske in otroci z državljanstvom Bosne in Hercegovine, ki so jih po padcu samooklicane Islamske države člani koalicije pod vodstvom ameriških varnostnih sil zajeli na ozemlju Iraka in Sirije, so se včeraj z letalom vrnili v Sarajevo, poročajo mediji v BiH.

Vsi moški so bili nemudoma po pristanku aretirani, tožilci, policija in obveščevalne službe bodo preverile njihovo vlogo na tujih bojiščih. Zajeti polnoletni moški so osumljeni kaznivih dejanj terorizma, povezovanja v teroristične skupine ter nezakonitega oblikovanja in pridruževanja paravojaškim in para policijskim skupinam.

Otrokom in ženskam bodo po zdravstvenih pregledih preverili identiteto in opravili varnostna preverjanja. Nameščeni bodo v azilnem centru v Delijašu, v bližini Sarajeva. Po njihovem odhodu domov pa postopek deradikalizacije žensk in otrok ne bo končan, sodišča pa čakajo predvidoma zapleteni sodni postopki zoper borce Isisa.

Njihova izročitev je v skladu z načrti ZDA, ki evropske države pozivajo, naj sprejmejo svoje državljane, ki so po porazu skrajne skupine ISIS ostali ujeti v taboriščih pod nadzorom kurdskih borcev v Siriji.

Po podatkih varnostnih organov BiH je tam še okoli 260 državljanov BiH, med njimi okoli sto moških, ki naj bi se borili v vrstah Isisa, 49 se jih je že vrnilo v domovino, od katerih so jih 24 obsodili na zaporne kazni od enega do štirih let zapora.