Vlak iztiril pri najvišji hitrosti 290 kilometrov na uro, umrli sta dve osebi

Do nesreče hitrega vlaka je prišlo v Lombardiji. Oba umrla sta uslužbenca Italijanskih železnic, 31 ljudi je ranjenih.
Fotografija: Vzrok nesreče še ni znan. Po podatkih policije se je iztirila lokomotiva in zaneslo jo je v vagon, ki je bil ob progi, nato pa jo je odbilo v objekt železnic. FOTO: Gasilci/AFP
Odpri galerijo
Vzrok nesreče še ni znan. Po podatkih policije se je iztirila lokomotiva in zaneslo jo je v vagon, ki je bil ob progi, nato pa jo je odbilo v objekt železnic. FOTO: Gasilci/AFP

V bližini kraja Livraga v provinci Lodija v Lombardiji se je na železniški liniji, ki je namenjena vlakom z visoko hitrostjo, iztiril prvi jutranji vlak, ki je krenil iz osrednje železniške postaje v Milanu, poroča italijanska agencija Ansa. Nesreča, do katere je prišlo pri najvišji hitrosti vlaka z oznako Freccia rossa (Rdeča puščica), pri 290 kilometrih na uro, je bila usodna za dve osebi. V obeh primerih gre za strojevodji, uslužbenca italijanskih železnic.

FOTO: Gasilci/Reuters
FOTO: Gasilci/Reuters


Po dosedanjih informacijah se je v nesreči poškodovalo 31 ljudi, eden med njimi huje. Tudi ta je uslužbenec železnic, njegovo življenje ni ogroženo. Na vlaku je bilo sicer le malo potnikov.

FOTO: Gasilci/AFP
FOTO: Gasilci/AFP


Na prizorišču nesreče so ob reševalcih in policiji intervenirali tudi gasilci. Po doslej objavljenih informacijah vzrok za nesrečo še ni znan, a so mediji objavili neuradne sume, da je morda iztirjenje povezano s čiščenjem oziroma z vzdrževanjem proge, ki je potekalo ravno na točki nesreče, in sicer še nekaj ur pred iztirjenjem. Omenjajo morebiten poseg v kretnico.

Po podatkih policije se je iztiril prvi vagon (lokomotiva s prostori za potnike), ki ga je zatem zaneslo v objekt, morda vagon, ki je bil ob progi, nato pa ga je odbilo še v objekt železnic. Druge vagone je zaneslo še okoli kilometer dlje od točke iztirjenja.

V tem vagonu, ki je najhuje poškodovan, sta bila le oba umrla uslužbenca železnice, sicer bi bilo število žrtev višje. V njem se sicer ob prostoru za strojevodje nahajajo še sedeži za potnike in prostor, namenjen ekskluzivnim sestankom. Nasploh je bil prvi del vlaka namenjen poslovnežem in ob jutranji uri prazen.

Sožalje ob smrti strojevodij je že izrazil predsednik republike Sergio Mattarella, prizorišče nesreče je obiskala ministrica za infrastrukturo Paola De Micheli.



Vlak je bil sicer namenjen v Salerno. Železniško linijo, ki povezuje Milano in Bologno, so ob 5.30 zaprli, vlake pa preusmerili na konvencionalno železniško povezavo, ki od Milana vodi prek Piacenze.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: