V bližini Salisburyja našli nezavesten par, izpostavljen neznani snovi

Incident se je zgodil štiri mesece po zastrupitvi Sergeja Skripala in njegove hčerke, ki naj bi bila izpostavljena novičoku.
Fotografija: Območje Salisburyja so zaprli že ob zastrupitvi Sergeja Skripala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Območje Salisburyja so zaprli že ob zastrupitvi Sergeja Skripala. FOTO: Reuters

Salisbury – V Veliki Britaniji so v hiši v okolici Salisburyja našli nezavesten par. Preiskovalci sumijo, da sta bila izpostavljena neznani snovi. Ker so pred natanko štirimi meseci na tem območju zastrupili nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo, so oblasti (pričakovano) precej na trnih. Na kraj dogodka so poklicali tudi oddelek za boj proti terorizmu. 

Moškega in žensko, oba stara okrog 40 let, so nezavestna odkrili v stanovanjski hiši v Amesburyju. Policisti so najprej domnevali, da sta se predozirala s heroinom ali kokainom, a so nadaljnje preiskave pokazale nasprotno. Ni še potrjeno, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

»Zdaj izvajamo dodatna testiranja, da bi ugotovili, katera substanca je povzročila zastrupitev, in puščamo odprte možnosti tudi glede okoliščin tega incidenta,« je sporočila policija iz Wiltshira.

V soboto zvečer so na njun naslov na ulici Muggleton blizu slovitega Stonehenga prihiteli policisti in reševalci ter par nemudoma odpeljali v bolnišnico. Še vedno sta v kritičnem stanju, navaja Guardian

Par naj bi se v soboto popoldne udeležil srečanja družin v baptistični cerkvi. »Nihče drug ni zbolel, prav tako ni nihče poročal o kakršnih koli sumljivih okoliščinah,« je povedal Roy Collins, cerkveni sekretar, pretresen zaradi dogodka. 

Oblasti so za vsak primer zaprle nekaj območij v okolici Amesburyja in Salisburyja, med drugim cerkev, ki stoji v neposredni bližini stanovanjske hiše, v kateri so našli par, ter vrtove kraljice Elizabete. 



Predstavniki ministrstva za javno zdravje so sporočili, da nevarnosti za širšo javnost najverjetneje ni, a kljub temu so prebivalcem priporočili previdnost, saj ni znano, čemu natanko sta bila moški in ženska izpostavljena. 

Incident se je zgodil natanko štiri mesece po zastrupitvi Skripala in njegove hčerke, ki naj bi bila izpostavljena živčnemu strupu novičoku. Vrh britanske politike je takrat za to obtožil Rusijo, kar je povzročilo glasen meddržavni spor. 

Komentarji: