Temperature ponekod do 48 stopinj, na pomoč ljudem tudi vojska

Nekateri prebivalci ne morejo zapustiti najbolj ogroženih območij, ker bi bilo to prenevarno.
Fotografija: Nancy in Brian Allen pred hišo v Novem Južnem Walesu. FOTO: Tracey Nearmy/Reuters
Odpri galerijo
Nancy in Brian Allen pred hišo v Novem Južnem Walesu. FOTO: Tracey Nearmy/Reuters

V boj s požari bodo v Avstraliji napotili 3000 rezervistov, je sporočil avstralski premier Scott Morrison. »Kot lahko vidimo, je katastrofa prišla na novo raven,« je povedal Morrison. Za vzhodno Viktorijo so izdali novo opozorilo, za nekatere prebivalce pa je zdaj prepozno, da bi ušli, je pojasnil. Zdaj jim preostane, da najdejo zatočišče v zaprtem prostoru oziroma prostoru z vodo. »Oditi zdaj bi bilo smrtonosno,« je povedal.

Nekateri zvezdniki so že priskočili na pomoč gasilcem, ki se že več mesecev borijo s požari. Pevka Pink je po poročanju Independenta na družbenem omrežju twitter zapisala, da bo gasilcem darovala pol milijona dolarjev. »Čisto sem pretresena nad tem, kar se dogaja v Avstraliji.«



V javnosti so sicer zaokrožili številni transakcijski računi, na katerh se zbirajo prostovoljni prispevki za gasilce. Avstralska igralka Celeste Barber je z donacijami zbrala že sedem milijonov dolarjev in se vsem javno zahvalila za denar. 

Temperature so ta konec tedna na jugovzhodu države znova presegle 40 stopinj Celzija, zato se oblasti bojijo, da se bodo razmere še poslabšale. V Canberri pričakujejo okrog 43 stopinj, v Penrithu v zvezni državi Novi Južni Wales celo do 48 stopinj Celzija. 

Napovedan je tudi močan veter, ki bo v sunkih pihal tudi 80 kilometrov na uro. Od septembra je v požarih umrlo 23 ljudi, samo od ponedeljka 11; 21 ljudi še vedno pogrešajo.

Dim ob obali East Gippsland v Viktoriji. FOTO: Australian Maritime Safety Autho Amsa/Reuters
Dim ob obali East Gippsland v Viktoriji. FOTO: Australian Maritime Safety Autho Amsa/Reuters


V Viktoriji so se trije požari združili in zdaj gori okoli 6000 hektarjev površine. Zaradi nevarnosti, da ogenj zavzame ceste, prebivalci ne smejo zapustiti določenih območij. Na nekaterih delih so ljudje povsem odrezani od sveta, saj telefonske linije ne delujejo.

V petek je mornarica evakuirala okoli tisoč turistov in prebivalcev, ujetih v mestu Mallacoota na obali Viktorije. Ena izmed ladij ostaja blizu obale prizadetih območjih, da bi nemudoma lahko priskočila na pomoč.

V Novem Južnem Walesu gori okoli 137 požarov, od tega jih je več kot 60 nezajezenih. S požari se na tem območju bori okoli 3000 gasilcev.

Preberite še:

Komentarji: