V Bruslju so zavrnili kandidaturo Pavlihe za člana sodišča EU

Marku Pavlihi na zaslišanju ni uspelo prepričati članov odbora. Pahor bo  moral izbrati novega kandidata in predlog poslati v DZ.

Objavljeno
09. junij 2019 12.00
Posodobljeno
09. junij 2019 12.25
Marko Pavliha. FOTO: Roman Šipić/Delo
STA
STA
Profesor pomorskega prava in nekdanji politik Marko Pavliha  ni več kandidat za sodnika na splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Na zaslišanju pred odborom v Bruslju so namreč zavrnili njegovo kandidaturo. S sodišča za zdaj te informacije še niso potrdili.

Odbor bo slovensko pravosodno ministrstvo uradno o svoji odločitvi obvestil v torek. Zaradi zavrnjene kandidature bo moral predsednik republike Borut Pahor izbrati novega kandidata in predlog poslati v DZ.

Pavlihi na zaslišanju v Bruslju ni uspelo prepričati članov odbora, ki je oblikovan v skladu z 255. členom Pogodbe o delovanju EU. Z odborom se vlade držav članic posvetujejo pred imenovanjem kandidatov. Ta odbor poda mnenje o ustreznosti kandidatov za opravljanje nalog sodnika.

Odbor sestavlja sedem oseb, izbranih med nekdanjimi člani Sodišča in Splošnega sodišča, člani najvišjih nacionalnih sodišč in priznanimi pravniki, od katerih enega predlaga Evropski parlament.

Uradnega razloga, zakaj so Pavliho zavrnili, TV Slovenija ni navedla. Odbor uradnih pojasnil o primernosti kandidata ne objavlja, najpogosteje pa gre za pomanjkanje izkušenj s področja mednarodnega in evropskega prava, je v soboto poročala TV Slovenija.

Profesorja pomorskega prava naj bi spodneslo anonimno pismo, v katerem pisec člane odbora opozarja na njegove pretekle izjave v povezavi s Hrvaško. Katere konkretno, ni znano.


Že pred tem so poslanci marca zavrnili kandidaturo dosedanjega sodnika v Luksemburgu Mira Preka zaradi očitkov o nasilju nad sodelavko, namesto njega pa podprli prav Pavliho.