V Bruslju predstavitev poročila o vojnih zločinih na Kosovu

Mediji ugibajo o obtožnicah proti kosovskemu političnemu vrhu.

Objavljeno
29. julij 2014 10.41
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj − Glavni tožilec Eulexa John Clint Williamson bo danes v Bruslju predstavil poročilo posebne preiskovalne skupine EU o izsledkih triletnih preiskav o vojnih zločinih, ki naj bi jih med vojno na Kosovu v letih 1998−1999 in kmalu po njej zagrešili pripadniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), poroča Slovenska tiskovna agencija.

Mediji so prejšnji teden poročali, da je Williamson med obiskom v Prištini omenil obtožnice zaradi vojnih zločinov proti približno desetim pripadnikom OVK. Med drugim naj bi jih obtožnice bremenile ubijanja civilistov, mučenja in zadrževanja ujetnikov v nečloveških razmerah. Med žrtvami so menda prevladovali Srbi, največ obtožnic pa da se nanaša na zločine v krajih Zočište in Orahovac, kjer po vojni še vedno pogrešajo veliko kosovskih Srbov.

Kot je iz diplomatskih virov v Bruslju izvedela srbska tiskovna agencija Tanjug, ki jo povzema STA, bo Williamson obtožnice vložil po ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine za pripadnike OVK, predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Williamson je preiskoval tudi očitke o trgovanju s človeškimi organi po vojni na Kosovu, a kot piše prištinski dnevnik Koha Ditore, mu v zvezi s tem ni uspelo zbrati dovolj dokazov za obtožnico, poroča STA. V zvezi z nezakonitim trgovanjem z organi se je v preteklosti pogosto omenjal nekdanji premier Ramush Haradinaj.

Očitki o trgovanju z organi na Kosovu so se v javnosti prvič pojavili leta 2008 v knjigi nekdanje glavne haaške tožilke Carle Del Ponte. V svoje poročilo iz leta 2011 jih je vključil tudi švicarski preiskovalec Dick Marty. Poročilo, ki ga je preučila parlamentarna skupščina Sveta Evrope, velja za osnovo Williamsovih preiskav.