Gasilci preprečili širjenje požara proti Vodicam

Za Vodice in Šibenik oziroma naselji Zaton in Raslina bodo razglasili stanje elementarne nesreče.
Fotografija: Zaton FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix
Odpri galerijo
Zaton FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix

V popoldanskih urah so bile razmere že veliko boljše kot v sredo, je za Radio Šibenik ocenil županijski gasilski poveljnik Darko Dukić. Poudaril je, da so največ dela opravili gasilci ponoči, ko so preprečili širjenje požara proti Vodicam. Upamo, da je najhujše za nami. A dviga se zahodni veter in moramo biti previdni, je še dejal.

Da so razmere trenutno boljše, je ocenil tudi Tucaković za portal Dnevnik.hr. Ne moremo reči, da je požar pod nadzorom, ker se v vsakem trenutku lahko razplamti, a razmere so veliko boljše, je povedal.

Zaton in Raslina sta bila v nevarnosti. FOTO: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Zaton in Raslina sta bila v nevarnosti. FOTO: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Šibeniško-kninska županija bo za pogorela območja v Vodicah in Šibeniku oziroma v naseljih Zaton in Raslina razglasila stanje elementarne nesreče, je sporočil šibeniško-kninski župan Marko Jelić.

Nismo še imeli požara, ki bi povzročil takšno materialno škodo. Na srečo je vse minilo brez človeških žrtev, je sporočil in dodal, da bodo z rebalansom proračuna zagotovili denar za obnovo uničenih objektov in nasadov.

Pomoč države je obljubil tudi premier Andrej Plenković. Ogledali si bomo škodo, ki jo je povzročil ta požar, in zagotovili podporo, ki jo bosta prejela mesto Šibenik in šibeniško-kninska županija, tako kot smo storili na severu Hrvaške po toči, je na današnji seji vlade dejal Plenković.

Gasilci iz Šibenika so obvestilo o požaru pri Vodicah prejeli po 11. uri, gori pa na območju arheološkega najdišča Velika Mrdakovica. FOTO: Vlado Vince/Twitter
Gasilci iz Šibenika so obvestilo o požaru pri Vodicah prejeli po 11. uri, gori pa na območju arheološkega najdišča Velika Mrdakovica. FOTO: Vlado Vince/Twitter

Spomnimo, da se je požar, ki je v torek okoli 11. ure izbruhnil blizu Vodic na območju Šibenika, kasneje razširil proti mestu Zaton ter dosegel središče mesta in zajel tudi bližnjo vas Raslina.

Ogenj škode ni povzročil samo na hišah in vozilih, ampak tudi na električnem omrežju družbe Hrvatska elektroprivreda (HEP). Poškodoval je več kot 80 daljnovodnih stolpov in drugih delov mreže, zaradi česar je brez elektrike ostalo osem transformatorskih postaj in okoli 1300 potrošnikov, so sporočili iz družbe.

Zaradi požara je bilo na območju šibeniško-kninsko županije v sredo zaprtih več cest. Jadranska magistrala je odprta. Ponovno je prevozna tudi cesta od šibeniškega mosta do vhoda v Vodice, zaprta pa sta del obvoznice v Vodicah in cesta Vodice–Gaćelezi, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Poročali smo, da so bile po besedah glavnega poveljnika hrvaških gasilcev Slavka Tucakovića na terenu vse sile, materialna škoda pa je velika. Med drugim je zgorelo več hiš in vozil: »Sinoči je bilo na terenu 350 gasilcev, vojska in civilno prebivalstvo. Zgorelo je najmanj 20 hiš.«

Tucaković je za hrvaški portal N1 še dejal, da se požar, ki se je do večera dodobra razdivjal, ne širi več nenadzorovano. Pri tem je povedal, da poškodovanih ni bilo, z izjemo gasilca, ki se je lažje poškodoval pri padcu v vodnjak, vendar so ga hitro oskrbeli. »Situacija v Raslini in Zatonu je pod kontrolo,« je še dejal.

V požaru je bilo uničenih okoli 20 hiš, na terenu pa je še vedno 330 gasilcev. Gasilcem požara še ni uspelo lokalizirati, a uspešno branijo objekte, so danes zgodaj zjutraj za hrvaške medije potrdili iz štaba civilne zaščite.

Z ognjenimi zublji se je spopadalo 350 gasilcev

»Stanje je boljše, ni velikih ognjenih front in nenadzorovanega širjenja proti Vodicam. Vremenske razmere so ugodne,« je danes zjutraj prek twitterja sporočil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je obiskal prizorišče požara.

Dodal je, da se je z ognjem ponoči spopadalo 350 gasilcev iz šibeniško-kninske županije in še šestih drugih županij. Pri gašenju so pomagali številni lokalni prebivalci in vojaki ter 75 policistov, ki so zavarovali požarišča.

Požarni kaos in več front

Gasilci iz Šibenika so obvestilo o požaru pri Vodicah prejeli v torek po 11. uri, gorelo pa je na območju arheološkega najdišča Velika Mrdakovica. »Gori borov gozd, gori nizko rastlinje, ogroženih je tudi nekaj objektov,« je včeraj za spletni portal Dalmacijadanas.hr povedal poveljnik gasilcev v Vodicah Antonio Begić.

»Imamo požarni kaos in več front. Trenutno je požar napredoval od predela, kjer je bil pred eno uro, dva kilometra naprej proti mestu Zaton. Delamo vse, kar zmoremo. Gremo od hiše do hiše in poskušamo narediti, kar se da,« je med drugim včeraj še poudaril poveljnik gasilske zveze šibeniško-kninske županije Darko Dukić.

Dva požara zaradi prometne nesreče

Včeraj je zaradi prometne nesreče, zaradi katere se je vnelo okoliško rastlinje, požar izbruhnil tudi v naselju Boraja pri Šibeniku. Gasilci ogenj gasijo tudi z letali, so sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

Prometna nesreča je povzročila požar še v zadrski županiji na območju Visočan. V nesreči se je vnel kombi, ogenj pa se je razširil na travo in nizko rastlinje v okolici.

Komentarji: