V delih Severne Karoline padlo meter dežja

Orkan Florence se je od petka do nedelje oslabil v tropsko depresijo, prinaša še več deževja in obilne poplave. 

Objavljeno
17. september 2018 08.30
Posodobljeno
17. september 2018 13.03
Poplave segajo več kot 300 kilometrov v notranjost, okrog večjih rek pa so ukazali evakuacijo več deset tisoč ljudi. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
P. V., STA
P. V., STA
Najmanj 18 ljudi je po podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo v nesrečah, povezanih s hurikanom, več kot 740.000 gospodinjstev v Severni in Južni Karolini pa je še vedno brez elektrike.V nedeljo od enajste ure zvečer po lokalnem času se je Florence spremenil v tropsko depresijo, ki je prinesla obilno deževje s poplavami v šestih ameriških zveznih državah.

V Severni Karolini je padlo več kot 76 centimetrov dežja, v številnih drugih mestih pa dobrega pol metra. Poplave segajo več kot 300 kilometrov v notranjost, okrog večjih rek pa so ukazali evakuacijo več deset tisoč ljudi. 

image
Guverner Severne Karoline Roy Cooper je dejal, da bo neurje divjalo še kar nekaj dni in da gre za tisočletni dogodek. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters


Med zadnjimi smrtnimi žrtvami je ženska iz Južne Karoline, ki je zapeljala v poplavo in treščila v drevo. Še najmanj dva človeka sta umrla na podoben način, dva pa sta se zastrupila z ogljikovim monoksidom iz generatorjev. V Severni Karolini je umrl tudi trimesečni dojenček, ko se je na dom podrlo drevo. 

image
FOTO: Jonathan Drake/Reuters


Aktiviranih je 13.500 pripadnikov nacionalne garde in vojakov, policija pa lovi vlomilce in tatove, ki želijo izkoristiti čas izrednih razmer. Pravosodni minister Severne Karoline je prav tako zagrozil s kaznimi vsem, ki zvišujejo cene potrebščin, ki jih primanjkuje. Doslej je prejel že 500 pritožb, večinoma zaradi dvigovanja cen bencina. 

image
Tropska depresija je pospešila pot proti zahodu s štirih na 22 kilometrov na uro. FOTO: Robert Willett/AP


Tropska depresija je malce pospešila pot proti zahodu s štirih na 22 kilometrov na uro, nato se bo premaknila proti severu in prihodnji teden prinesla še več deževja na območju vzhodne obale ZDA vse do Nove Anglije.