V delni karanteni zdaj tudi dr. Anthony Fauci

Po Beli hiši pustoši strah pred novim koronavirusom.
Fotografija: Dr. Anthony Fauci. FOTO: Yuri Gripas Reuters
Odpri galerijo
Dr. Anthony Fauci. FOTO: Yuri Gripas Reuters

New York – V delno karanteno zaradi novega koronavirusa je moral zdaj tudi zvezda kriznega štaba Bele hiše za boj proti pandemiji dr. Anthony Fauci. Direktor državnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni NIAID je bil v stiku z okuženo osebo, prav tako direktor centrov za nadzor nad boleznimi in preventivo CDC Robert Redfield in voditelj uprave za hrano in zdravila FDA Stephen Hahn.

V Washingtonu domnevajo, da je vsaj nekatere od voditeljev zveznih odgovorov na covid-19 ogrozila predstavnica za tisk podpredsednika Mika Pencea Katie Miller, žena predsednikovega svetovalca za imigracije Stephena Millerja. Okuženost so ugotovili tudi pri enem od služabnikov Donalda Trumpa in osebni asistentki predsednikove hčere Ivanke, ki pa je menda v zadnjih tednih delala od doma, ter pri več varnostnikih Bele hiše.

Podpredsednikova predstavnica za tisk Katie Miller. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
Podpredsednikova predstavnica za tisk Katie Miller. FOTO: Jonathan Ernst Reuters


Predsednik Trump in podpredsednik Pence poudarjata, da se pogosto testirata, nobeden od njiju pa noče nositi zaščitne maske. Zato pa so bili z njimi na zadnji tiskovni konferenci v Beli hiši zaščiteni vsi novinarji, ki so izpraševali novo predstavnico za tisk Kayleigh McEnany, vsaj dokler ni ta na hitro končala tiskovne konference zaradi neprijetnih vprašanj na njen račun. Takšnega obravnavanja se vsaj od prevladujočih medijev ni treba bati dr. Anthonyju Fauciju, ki je za mnoge glas razuma v sedanji zdravstveni krizi.



Res pa je tudi simpatični strokovnjak, ki ga je nedavno na humoristični oddaji Saturday Night Live upodobil Bratt Pitt, še konec februarja zatrjeval, da Američanom zaradi novega koronavirusa ni treba skrbeti. Vsaj zanj je bil petkov test negativen, tako kot kolege pa ga bodo pogosto testirali tudi v prihodnjih dneh. V ZDA so vse bolj zaskrbljeni tudi zaradi nekaj smrtnih primerov med otroki, ki so doslej veljali za manj občutljive na smrtonosno bolezen.

Pripis: delna ali modificirana karantena v Faucijevem primeru pomeni, da bo v večini delal doma in nosil zaščitno masko, morda pa se bo kdaj odpravil tudi v svojo pisarno v času, ko tam ne bo nikogar, je povedal v pogovoru za televizijsko postajo CNN.

Komentarji: