V Egiptu po protestih aretiranih dva tisoč ljudi

Protestniki so zahtevali odstop predsednika al Sisija.

Objavljeno
27. september 2019 12.07
Posodobljeno
27. september 2019 12.17
Abdel Fatah al Sisi na zasedanju generalne skupščine ZN v New Yorku 24. septembra letos. FOTO: Spencer Platt/AFP
STA, J.B.P.
STA, J.B.P.
Egiptovska oblast je po protestih, ki so prejšnji konec tedna potekali proti predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju, aretirala skoraj 2000 ljudi, je danes opozorila Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW). Oblast je ob številnih aretacijah po protestih tudi blokirala ali prekinila internetne povezave in spletna mesta, da bi preprečila kakršnokoli javno nasprotovanje predsedniku al Sisiju, opozarja HRW.
 

Protesti tudi ta konec tedna


Protesti z zahtevo po odstopu al Sisija bodo po napovedih potekali tudi ta konec tedna, začeli naj bi se že danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proteste proti eni najbolj avtoritarnih vlad na Bližnjem vzhodu so sprožili viralni videoposnetki izgnanega poslovneža Mohameda Alija. Ta posnetke objavlja iz Španije, v njih pa al Sisija in vojsko obtožuje korupcije. Al Sisi vse obtožbe zavrača.

Odvetniki pridržanih so na družbenih omrežjih objavili posnetke, ki pričajo, da so pripadniki varnostnih sil ljudi aretirali samo zato, ker so bili »na napačnem mestu ob napačnem času« ali pa so imeli na svojih telefonih do oblasti kritično vsebino, opozarja HRW.

image
Proti al Sisiju so te dni protestirali tudi ameriški Egipčani pred zgradbo ZN v New Yorku v času zasedanja generalne skupščine ZN. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters

 

Pregledovali so jim telefone


Vlada je v Kairu, Aleksandriji in drugih mestih razporedila uniformirane varnostnike, pa tudi varnostnike v civilu, ki so naključno ustavljali mimoidoče, jih zasliševali ter prisilili, da pokažejo vsebino na svojih mobilnih telefonih in računih na družbenih medijih.
HRW je egiptovske zahodne zaveznike pozval, naj ustavijo vojaško pomoč, dokler vlada ne preneha s »hudimi kršitvami mednarodnega prava«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovni voditelji bi morali priznati, da vojaška pomoč nasilnim silam Egiptu ne bo prinesla stabilnosti in da Egipt potrebuje vlado, ki bo spoštovala pravice in svoboščine egiptovskega ljudstva, je opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod in Severno Afriko Sarah Leah Whitson.