V Evropi množični protesti proti turški ofenzivi v Siriji

V Nemčiji, kjer živi največ turških priseljencev v Evropi, se je v Kölnu zbralo več kot 10.000 ljudi.
Fotografija: Protesti v Kölnu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Protesti v Kölnu. FOTO: Reuters

Iz več evropskih držav poročajo o množičnih protestih v podporo sirskim Kurdom, na katerih pozivajo h končanju turške ofenzive proti njim na severu Sirije. O protestih več tisoč ljudi poročajo iz Nemčije, Francije in Avstrije.



V Nemčiji, kjer živi največ turških priseljencev v Evropi, se je v Kölnu zbralo več kot 10.000 ljudi, ki pozivajo h koncu ofenzive. Nosijo kurdske zastave, ob tem pa vzklikajo, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan terorist, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti v Marseillu. FOTO: AFP
Protesti v Marseillu. FOTO: AFP


O protestih poročajo tudi iz drugih mest po državi. V Frankfurtu se jih je po podatkih policije udeležilo 4000 ljudi, v Hamburgu in Hannovru po 3000. O še večji udeležbi poročajo iz Bremna in Berlina.

Protesti v Berlinu. FOTO: Reuters
Protesti v Berlinu. FOTO: Reuters


V francoski prestolnici se je pozivu Kurdskega demokratičnega sveta v Franciji po ocenah organizatorjev odzvalo najmanj 20.000 ljudi, med njimi tudi več politikov, poslancev levih strank, ki so z odra pozivali h končanju turške ofenzive. Zbrali so se na Trgu republike, nato pa podali na pohod po središču Pariza.

Protesti v Zürichu. FOTO: Reuters
Protesti v Zürichu. FOTO: Reuters


Med transparenti, ki jih nosijo, je mogoče videti napise »Trump - serijski morilec«, »Za fasado Bagdadija Erdogan dejanski vodja Islamske države«. Tudi tu so protestniki vzklikali, da je Erdogan terorist, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Marseillu se je po podatkih organizatorjev zbralo 6000 protestnikov, po ocenah policije 1500. O protestih poročajo tudi iz drugih mest po državi.

O okoli 3000 udeležencih pa poročajo s protesta na Dunaju.

Protesti v Zürichu. FOTO: Reuters
Protesti v Zürichu. FOTO: Reuters

Komentarji: