V Evropo manj prebežnikov, a jih več umre v Sredozemskem morju

V prvi polovici letošnjega leta je med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 1400 ljudi.
Fotografija: Število migrantov in beguncev, ki prek Sredozemskega morja dosežejo Evropo, se je drastično zmanjšalo, vendar močno naraslo število smrtnih žrtev. FOTO: Olmo Calvo/Ap
Odpri galerijo
Število migrantov in beguncev, ki prek Sredozemskega morja dosežejo Evropo, se je drastično zmanjšalo, vendar močno naraslo število smrtnih žrtev. FOTO: Olmo Calvo/Ap

Ženeva - Število migrantov in beguncev, ki prek Sredozemskega morja dosežejo Evropo, se je drastično zmanjšalo, vendar je na tej nevarni poti močno naraslo število smrtnih žrtev, je danes sporočil tiskovni predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Charlie Yaxley.

V prvi polovici letošnjega leta je v Evropo prek Sredozemskega morja prišlo več kot 46.000 migrantov, kar je petkrat manj kot v enakem obdobju leta 2016. Do julija je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) le v Italijo in Malto prišlo manj kot 17.000 ljudi, medtem ko je v enakem obdobju lani državi prek morja doseglo več kot 85.000 migrantov.

Kljub temu, da je število prihodov migrantov prek Sredozemskega morja v Evropo upadlo, je na tej poti močno naraslo število smrtnih žrtev. V prvi polovici letošnjega leta je namreč po podatkih IOM med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 1400 ljudi, večina izmed njih na še posebej nevarni osrednji sredozemski poti, preko katere migranti poskušajo doseči Italijo in Malto. »To kaže, da so ljudje prisiljeni v obupane in nevarne poti,« je še povedal Yaxley in ob tem pozval k okrepitvi iskalnih in reševalnih zmogljivosti.

Ljudje so prisiljeni v obupane in nevarne poti. FOTO: Olmo Calvo/Ap
Ljudje so prisiljeni v obupane in nevarne poti. FOTO: Olmo Calvo/Ap


Združeni narodi so danes tudi ponovno opozorili na nevarnosti in zlorabe, s katerim se soočajo pribežniki v Libiji. Kot je na Združenju tujih novinarjev v Rimu povedal predstavnih UNHCR v Libiji Roberto Mignone, migrante, ki jih Libija prestreže na morju, sicer prepeljejo v uradne centre v Libiji, vendar so ti močno prenatrpani. To po navedbah Mignoneja »samo po sebi povzroča številne zdravstvene in higienske težave«. Dodal je še, da so ZN poleg tega v teh centrih zabeležili že več domnevnih primerov zlorab.

Mignone je še povedal, da so pribežniki v Libiji tudi pogosto žrtve tihotapcev z ljudmi. Ti jih namreč po njegovih navedbah pred potjo v Evropo pogosto nastanijo v skrivnih centri pod zemljo ali v zapuščenih skladiščih, kjer so možne vse oblike zlorab, med drugim mučenje, posilstva in umori.

»Libijska obalna straža sicer glede na razpoložljiva sredstva dela vse, kar je v njeni moči, vendar bo sama težko rešila slehernega begunca,« je še menil Mignone. Ob tem je še izpostavil, da so zasebne dobrodelne organizacije, ki sta jih Italija in Malta prepovedali, »igrale in še igrajo ključno vlogo pri reševanju človeških življenj«.

Mignone je s tem odgovoril na komentarje italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je minuli teden v libijski prestolnici Tripoli obiskal še nedelujoč klimatiziran in polno opremljen tranzitni begunski center. Tam je namreč zavrnil kritike, da so vrnjeni migranti v Libiji žrtve zlorab, rekoč da so te obtožbe »lažne in retorične«. Salvini je med obiskom predlagal tudi ustanovitev begunskih centrov na južni meji države, kar pa je Libija zavrnila, saj da je to v nasprotju z libijsko zakonodajo.

Komentarji: