V Franciji na protestih rumenih jopičev več kot 100 aretiranih

V Franciji se od lanskega novembra vrstijo protesti rumenih jopičev. Gibanje se je začelo v znak protesta zaradi povišanja cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam.

Objavljeno
20. april 2019 18.39
Posodobljeno
20. april 2019 18.43
Na ulicah Pariza znova prostestniki. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
STA
STA
Francoska policija je sporočila, da je aretirala več kot 100 ljudi, ki so se danes v Parizu udeležili protestov rumenih jopičev. Že 23. teden zapored se je na ulicah francoske prestolnice na protivladnih protestih zbralo več tisoč ljudi. Sprva je shod več ur potekal mirno, a so kasneje vseeno izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.
Protesti rumenih jopičev so se danes pričeli mirno. Po nekaj urah pa so popoldne izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, ki je med drugim s solzivcem skušala razgnati protestnike.

image
FOTO: Lionel Bonaventure/AFP


Iz policije so sporočili, da so aretirali 126 ljudi ter opravili 11.000 identifikacij posameznih protestnikov.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v začetku meseca podpisal zakon, ki deloma omejuje proteste. Med drugim si protestniki ne smejo zakrivati obraza.

image
FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP


Macron je sicer pred časom sklenil tudi nacionalno razpravo z državljani, ki jo je začel v odgovor na proteste rumenih jopičev. Načrtovano je bilo, da bo sklepe z razprav in ukrepe vlade predstavil že ta teden, a je zaradi požara v pariški katedrali Notre-Dame preložil novinarsko konferenco.

image
FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP