Bejrutu po eksploziji grozi širjenje epidemije

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Bolnišnice v Bejrutu prekipevajo. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Bolnišnice v Bejrutu prekipevajo. FOTO: Hannah Mckay/Reuters



21.15 UKC Maribor potrebuje pomoč

V UKC Maribor so sredi julija po nekajtedenskem premoru ponovno vzpostavili enoto za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Trenutno se pri njih zdravi 11 takšnih bolnikov, pospešeno se pripravljajo tudi na nadaljnje soočanje z epidemijo. Ob tem direktor Vojko Flis opozarja, da nujno rabijo pomoč osebja iz drugih bolnišnic. Ob predstavitvi poročila o dosedanjem soočanju s covidom-19 na današnji seji sveta zavoda je Flis spomnil, da je Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor ena od štirih bolnišnic v Sloveniji za zdravljenje covid bolnikov. »Ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Pripravljeni bomo enako, kot smo bili doslej. In rezultati kažejo, da smo kakovostno delali,« je ocenil v izjavi za medije po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati.

Znova je opozoril, da problem ni oprema ampak ustrezno usposobljen kader. »Glede na cikluse dela na covid oddelku in glede na to, da mora osebje po delu za 14 dni v karanteno, nam zmanjkuje ustrezno izobraženega osebja, ki je zmožno to delo na takšen način opravljati. Na državni ravni smo se pogovarjali, da bi covid bolnišnicam v primeru, da bo prišlo do večjega razmaha epidemije, morale pomagati ostale bolnišnice. O tem bo treba še razpravljati, ker ljudje preprosto ne zmorejo več,« je pojasnil. STA

19.45 Nevarnost širjenja virusa v Bejrutu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila pred širjenjem novega koronavirusa v Libanonu, saj je bila polovica zdravstvenih ustanov v Bejrutu poškodovanih v nedavni eksploziji. Po najnovejših ocenah je eksplozija v prestolnici povzročila za 15 milijard dolarjev škode. Regionalni direktor za izredne razmere pri WHO Richard Brennan je sporočil, da so pregledali 55 klinik in zdravstvenih domov v Bejrutu in od tega jih je polovica neuporabnih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predstavnik WHO v Libanonu Iman Shankiti je danes opozoril, da v Bejrutu primanjkuje med 500 in 600 bolniških postelj od eksplozije. Brennan pa je opozoril še pred porastom okužb z novim koronavirusom. V torek so namreč potrdili največje število od začetka epidemije. Skupaj so jih doslej potrdili 7121, od tega v torek 309. STA

17.30 V Srbiji in BiH več kot 250 novih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 254 novih okužb z novim koronavirusom ter šest smrti zaradi covida-19. Tudi v BiH je koronavirusna bolezen 19 terjala šest žrtev, potrdili pa so še 253 okužb. V Severni Makedoniji pa so potrdili 139 novih okužb, ena oseba je umrla. V Srbiji se je zmanjšalo število ljudi na ventilatorjih, teh je sedaj 87, v torek jih je bilo 91. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili 28.751 okužb in 658 smrti, poroča srbska tiskovna agencije Tanjug.

V Bosni in Hercegovini so od 253 novih okužb 159 potrdili v Federaciji BiH, spet največ v Sarajevu, in sicer 28. Je pa to precej manjša številka v primerjavi s prejšnjim mesecem, ko so samo v Sarajevu dnevno potrdili v povprečju okoli 70 novih okužb. V Republiki srbski so največ okužb, 21, potrdili v Banjaluki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Severna Makedonija pa že nekaj dni poroča o več ozdravelih kot okuženih. V zadnjem dnevu je namreč ozdravelo 239 ljudi, na novo pa se jih je okužilo 139. Še vedno imajo največ aktivnih okužb v Skopju, in sicer 1057 od skupno 3200, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Na Kosovu so medtem potrdili 205 novih primerov okužbe in 11 smrti zaradi covida-19. Trenutno je aktivnih okoli 4000 okužb. STA

Testiranje v Beogradu. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Testiranje v Beogradu. FOTO: Marko Djurica/Reuters


16.00 Na Hrvaškem 130 novih okužb

Na Hrvaškem so danes zabeležili rekordno štrevilo novih okužb. Aktivnih okužb je trenutno na Hrvaškem 686, pomoč ventilatorjev trenutno potrebuje osem obolelih. Aktivno okuženih je tudi 35 zdravstvenih delavcev. Umrl ni nihče, tako da ostaja število hrvaških žrtev covida-19 160.

Preberite več: Na Hrvaškem 130 novih okužb, mnoge so med mladimi

14.37 V celjski in brežiški bolnišnici brez novih okužb med zaposlenimi

V splošnih bolnišnicah Celje in Brežice, kjer so imeli v zadnjih tednih primere okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi, se okužba ni širila naprej. Tako se je v Celju zaključilo pri okužbi ene, zdaj že nekdanje zaposlene, v Brežicah pa pri okužbi dveh zdravnikov.

V Splošni bolnišnici Celje je 27. julija pri njih delala zdravstvena delavka, ki je naslednji dan sporočila, da se počuti slabo in da je zbolela, pri tem pa navedla, da je bila v stiku s svojo mamo, ki ima covid-19. Čez nekaj dni so okužbo potrdili tudi pri tej delavki, ki je bila zaposlena v bolnišnici en dan, saj je dala odpoved. Pet zaposlenih v bolnišnici je šlo zato v samoizolacijo, dvakrat so bili brisi negativni, zato jih ni bilo treba več ponavljati. O stiku z okuženo sodelavko so pisno obvestili tudi 75 bolnikov, po informacijah NIJZ ni bil noben od teh bolnikov okužen.

V brežiški bolnišnici so v juliju potrdili okužbo pri dveh zdravnikih, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice. Sedem zaposlenih, ki so bili prav tako v stiku z bolnico, so večkrat testirali, a so bili vsi testi negativni.

14.17 V Avstriji v zadnjem dnevu skoraj 200 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v 24 urah do 9.30 potrdili 194 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 91 na Dunaju. V zadnjem dnevu je umrla tudi ena oseba, skupaj pa je covid-19 terjal 724 življenj. V bolnišnicah je na zdravljenju 118 bolnikov, od tega 25 na intenzivni negi. Doslej so v Avstriji potrdili 22.439 okužb, od tega jih je 20.268 do danes ozdravelo.

13.46 Španija v porastu števila novih okužb koronavirusa

V Španiji, ki je bila v prvem valu epidemije ena najbolj prizadetih držav, so zaskrbljeni zaradi ponovnega izbruha koronavirusa. V zadnjih sedmih dneh so na dan poročali o povprečno 4923 novookuženih primerih, kar pomeni, da je bilo povprečno dnevno število višje kot v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in Italiji skupaj. Salvador Macip, strokovnjak za zdravstvene vede s katalonske univerze, meni, da so se znašli na prelomni točki, saj se razmere lahko ali poslabšajo ali izboljšajo, piše BBC.

13.14 Rusija zavrača pomisleke glede svojega cepiva proti covidu-19

Rusija je danes zavrnila v tujini izražene zadržke in pomisleke glede svojega cepiva proti covidu-19 – prvega potrjenega na svetu. »Kolegi iz tujine očitno poskušajo izraziti neko mnenje, ki je po našem prepričanju popolnoma neutemeljeno,« je danes dejal ruski minister za zdravstvo Mihail Muraško.



V Rusiji so v torek uradno registrirali in dovolili za uporabo svoje cepivo Sputnik V. Za ta korak so se odločili, še preden bi bili znani rezultati tako imenovane tretje faze kliničnega testiranja cepiva, kar je nasprotju z mednarodno uveljavljenim postopkom razvoja cepiva. Po Muraškovih besedah je prve pošiljke novega cepiva pričakovati v prihodnjih dveh tednih. »Danes poteka nadzor kakovosti,« je dejal. Proizvodnja v Rusiji naj bi bila v prvi vrsti namenjena cepljenju lastnega prebivalstva. Bo pa Rusija tujini ponudila, da sami izdelujejo njihovo cepivo. Rusija bo sicer vzporedno z izvedbo tretje faze testiranja že začela cepljenje zdravstvenega osebja in učiteljev, pri čemer bo cepljenje zanje prostovoljno, je še dejal Muraško. 

V Rusiji so razvili cepivo proti covidu-19 in ga prvi na svetu registrirali za uporabo. FOTO: Diego Vara/Reuters
V Rusiji so razvili cepivo proti covidu-19 in ga prvi na svetu registrirali za uporabo. FOTO: Diego Vara/Reuters


12.03  Na Hrvaškem v kino le z osebnimi podatki za epidemiologe

Na Hrvaškem bodo z 20. avgustom znova začeli odpirati kinodvorane, ki so bile zaradi epidemije covida-19 zaprte skoraj pet mesecev. Glede na priporočila zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) bodo morali obiskovalci ob nakupu vstopnic pustiti svoje osebne podatke, vključno s telefonsko številko.

Poleg osnovnih epidemioloških ukrepov, kot so okrepljena osebna higiena rok, pogosta dezinfekcija prostorov ter najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje med obiskovalci, so epidemiologi v danes objavljenih priporočilih navedli tudi evidenco vseh obiskovalcev ob nakupu vstopnic tako na spletu kot tudi na blagajnah. Priporočili so spodbujanje nakupa vstopnic po spletu in brezstično plačevanje na blagajnah.

Zaščitne maske za obiskovalce v dvorani niso obvezne, so jih pa tako kot tudi zaščitne rokavice priporočili zaposlenim. Organizatorjem multipleksov so prav tako priporočili, naj ne začenjajo več predstav ob istem času, da bi tako zmanjšali število ljudi, ki bi se lahko hkrati zadrževali v skupnih predprostorih. Za prodajo hrane in pijač pa veljajo že znani ukrepi, ki jih izvajajo gostinci.

11.49 Mladi med epidemijo najbolj pogrešali socialne stike

Večina mladih šolanje od doma med epidemijo covida-19 ocenjuje kot manj učinkovito kot običajno, med drugim kažejo rezultati ankete, ki so jo opravili v Mladinskem svetu Slovenije. Največjo težavo pa jim je predstavljala odsotnost stikov z ljudmi. Je pa velika večina zaznala tudi nekatere pozitivne spremembe.

Prav tako jih je več kot polovica menilo, da učne snovi niso osvojili enako dobro, kot bi jo pri običajnem izobraževanju, ter da niso prejeli dovolj ustreznih in jasnih informacij.

Kar petina šolajočih se ni imela vse potrebne ali dovolj dobre opreme za izobraževanje na daljavo, dobri tretjini pa je težave povzročala internetna povezava, kar kaže na določene neenakosti v dostopu do izobraževanja, ki so lahko pogojene z materialnim položajem šolajočih se ali z neugodno lokacijo bivanja. Več kot četrtina šolajočih se je izrazila skrb, ali bodo sploh lahko zaključili letnik.

10.46 V Avstraliji nov najsmrtonosnejši dan

Avstralci so ponovno priča najsmrtonosnejšemu dnevu v obdobju razsajanja koronavirusa, v zvezni državi Viktorija so namreč v sredo potrdili 21 smrtnih primerov in 410 novookuženih, piše BBC. Pred tem so o največ smrtnih primerih (19) poročali v ponedeljek. V Avstraliji so doslej potrdili 22.121 okužb, umrlo je 352 oseb. 

10.36 V Nemčiji največ novih okužb s koronavirusom od začetka maja

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 1226 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od začetka maja, je danes sporočil nemški Inštitut Robert Koch. Skupno so v Nemčiji doslej potrdili več kot 218.000 okužb z novim koronavirusom. Minister za zdravje Jens Spahn je naraščanje števila okužb označil za zaskrbljujoče.​ Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so sicer imeli po več kot 6000 okužb dnevno. Po 7. maju je število novih okužb na dan padlo pod tisoč, od konca julija pa znova narašča. Covid-19 je doslej v Nemčiji zahteval 9207 življenj, od tega šest v zadnjem dnevu.

10.26  V torek v Sloveniji ob 1118 testih potrdili 31 okužb z novim koronavirusom



V torek so v Sloveniji opravili 1118 testiranj in potrdili 31 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 ni umrla nobena oseba, je vlada sporočila po twitterju. Bolnišnično obravnavo potrebuje 23 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivni negi. Iz bolnišnice so v torek odpustili eno osebo. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno aktivno okuženih 188 ljudi v Sloveniji. Med torkovimi primeri okužb so tri potrdili med zdravstvenimi delavci, še kaže sledilnik. V Sloveniji so doslej potrdili 2303 okužbe s koronavirusom, skupaj je umrlo 129 bolnikov s covidom-19.

9.21 Na območju Bruslja obvezne zaščitne maske

Zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom so od danes na območju Bruslja obvezne zaščitne maske, je davi sporočila regionalna vlada. Na javnih krajih ter tudi na zasebnih mestih, dostopnih za javnost, jih morajo nositi vsi, stari 12 let in več, čeprav veljajo tudi nekatere izjeme. Nošenje zaščitnih mask je bilo na območju Bruslja že od 11. julija obvezno na večini javnih krajev, zdaj pa so regionalne pristojne službe to obveznost razširile. Kot so pojasnile v sporočilu za javnost, so se za to odločile, ker so v regiji presegli 50 okužb dnevno na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. V Belgiji, ki ima okoli 11,5 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot 75.000 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo skoraj 10.000 ljudi.

Na območju Bruslja je obvezna uporaba zaščitne maske. FOTO: Yves Herman/Reuters
Na območju Bruslja je obvezna uporaba zaščitne maske. FOTO: Yves Herman/Reuters


8.59 V Italiji burna razprava o obveznosti cepljenja proti covidu-19

V Italiji se stopnjuje razprava o obveznosti cepljenju proti covidu-19, ko bo na voljo cepivo. Polemiko je še podžgala odločitev rimske bolnišnice Spallanzani, da s 24. avgustom začne testiranje cepiva na prostovoljcih. Nekdanji premier Matteo Renzi zbira podpise za obvezno cepljenje, čemur nasprotuje trenutni premier Giuseppe Conte.

8.20 Velika Britanija po enajstih letih znova v recesiji

Gospodarstvo Velike Britanije je med aprilom in junijem doživelo največji padec, ukrepi za zaustavitev koronavirusa so državo uradno potisnili v recesijo. Gospodarstvo se je v primerjavi s prvimi tremi meseci zmanjšalo za dobrih 20 odstotkov, kar je državo pahnilo v prvo tako imenovano tehnično recesijo (nazadovanje gospodarstva v dveh zaporednih četrtletjih) po letu 2009. 

V Sloveniji so včeraj ob 1118 testih potrdili 31 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Sloveniji so včeraj ob 1118 testih potrdili 31 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo


7.57 Vlada v Franciji zaradi vse več okužb s koronavirusom zaostruje ton

Francoska vlada zaradi neugodne epidemiološke situacije, ki se po oceni oblasti razvija v napačno smer, zaostruje ton in znova uvaja ostrejše ukrepe. Premier Jean Castex je v torek naznanil podaljšanje prepovedi zbiranja več kot 5000 ljudi (do 30. oktobra), lokalne oblasti pa pozval, naj bolj uvajajo obveznost nošenja zaščitnih mask na prostem. Več deset mest se je za ta korak že odločilo, med drugim Pariz, kjer so maske obvezne v nekaterih turistično najbolj obiskanih predelih.

V državi so v torek potrdili 785 novih primerov okužbe, skupaj pa v zadnjem tednu 10.800. Kot je v Montpellieru dejal Castex, trenutno na dan odkrijejo okrog 25 novih skupkov bolezni, medtem ko so jih še pred tremi tedni po pet. Širjenja virusa je po navedbah zdravstvenega ministrstva veliko zlasti med mladimi in v mestih, kot sta Pariz in Marseille.

Po strogi karanteni, ki jo je Francija uvedla na začetku epidemije, so maja in junija ukrepe omilili. S prihodom poletja je v državi oživel tudi turizem, v okviru katerega so v državi dobrodošli tudi tuji obiskovalci. V Franciji, kjer je bilo marca in aprila veliko število okužb z novim koronavirusom, je covid-19 doslej terjal 30.340 življenj. V torek so poročali o dodatnih 14 smrtnih žrtvah.

7.19 Previdno odpiranje berlinskih gledališč

Berlinska gledališča se po večmesečnem zaprtju počasi odpirajo, a po besedah umetniškega direktorja v gledališču Komödie am Kurfuerstendamm Martina Wölfferja je prihodnost kulturnega sektorja še vedno negotova. Sicer Wölffer meni, da imajo kulturne ustanove v Berlinu še srečo, saj je bil covid-19 za nekatera druga mesta usoden.

7.00 V UKC Maribor nameravajo leto skleniti z uravnoteženim poslovnim izidom

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor namerava kljub novemu koronavirusu, ki močno vpliva na njegovo poslovanje, zaključiti letošnje leto z uravnoteženim poslovnim izidom. Kot izhaja iz gradiva, ki ga bo danes obravnaval svet zavoda, načrtujejo prihodke v višini nekaj več kot 251 milijonov evrov in ravno tako visoki naj bi bili odhodki. Načrtovani prihodki so za 16,5 milijona evrov višji od doseženih v lanskem letu, načrtovani prihodki pa se povečujejo za 17,1 milijona evrov.

​»Med odhodki se iz različnih razlogov najbolj povečujejo načrtovani stroški dela, in sicer za 20,2 milijona evrov glede na dosežene v letu 2019,« je uprava drugega največjega kliničnega centra v državi zapisala v programu dela in finančnem načrtu za leto 2020, ki ga bo danes potrjeval svet zavoda.

6.00 V Sloveniji včeraj 17 novih okužb

Včeraj so za območje Slovenije objavili 17 novih okužb, covid-19 je bil žal znova usoden za enega izmed obolelih. S tem se je število smrtnih primerov zvišalo na 129. V bolnišnicah se je zdravilo 23 ljudi, dva v intenzivnih enotah.

Preberite še:

Komentarji: