V Hongkongu so se desettisoči poklonili žrtvam na Trgu nebeškega miru

Hongkong in Macau sta edina kitajska predela, kjer so komemoracije dogajanj izpred 30 let dovoljene. Drugod velja stroga prepoved.

Objavljeno
04. junij 2019 17.56
Posodobljeno
04. junij 2019 17.58
Po podatkih organizatorjev se je jubilejne večerne komemoracije v parku Victoria v Hongkongu udeležilo 180.000 ljudi. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Desetine tisočev ljudi se je ob 30-letnici pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu zbralo na komemoracijah. Ne v Pekingu, kjer je bila krvava statistika demonstracij leta 1989 2600 mrtvih in nešteto ranjenih, pač pa v Hongkongu in na posebnem administrativnem območju Macau.

Kitajska ni nikoli objavila uradnega števila ljudi, ki so 4. junija tistega leta izgubili življenje na demonstracijah. Po podatkih organizatorjev se je jubilejne večerne komemoracije v njihov spomin v parku Victoria v Hongkongu udeležilo 180.000 ljudi, policisti pa so objavili neprimerno nižjo številko, manj kot 40.000. Na Kitajskem, kjer je sedaj noč, so se od datuma 4. junij že poslovili.

image
FOTO: Philip Fong/AFP


Drugod na Kitajskem je obhajanje spomina na pokol, ki je sledil večtedenskim demonstracijam – te je oblast sprva tolerirala –, strogo prepovedano. Kot dodaja BBC, je pekinški Trg nebeškega miru v času obletnice nadzorovalo na stotine kitajskih varnostnikov in policistov. Peking se je zavil v molk.

Medtem so lahko v Honkgongu ljudje, oblečeni v črno s svečami v rokah peli pesem, ki pravi, da ljudje ne bodo pozabili. Med njimi so bili tudi udeleženci protestov izpred 30 let.

image
FOTO: Philip Fong/AFP