V Indiji ob 50 stopinjah ulični boji za pitno vodo

Temperature so se ponekod dvignile tudi nad 50 stopinj Celzija, primanjkuje pitne vode, zato je poginilo tudi veliko živali.
Fotografija: Temperature so v mestih izjemno visoke. FOTO: Arun Sankar/Afp
Odpri galerijo
Temperature so v mestih izjemno visoke. FOTO: Arun Sankar/Afp

V Indiji se soočajo s hudim vročinskim valom. Umrlo je že najmanj 36 ljudi, a strokovnjaki opozarjajo, da bo število zagotovo še naraslo. Temperature so se ponekod dvignile tudi do 50 stopinj Celzija, primanjkuje pitne vode, zato je poginilo tudi veliko živali. Te vedno pogosteje prihajajo v urbana središča, da bi našle vodo.

Na ulicah velikih mest se je med prebivalci vnelo nekaj sporov, ki so prerasli v pretep zaradi pitne vode. Za posledicami vbodov je umrl moški, še dva sta bila huje ranjena. Oblasti so cisterne, ki vozijo vodo, zavarovale z oboroženim spremstvom, je poroča Times of India

V nekatere predele Indije je nekaj olajšanja prinesel monsun, a je še vedno precej krajev, kjer vročina ne popušča. Mesta so se tako spremenila v urbane vročinske otoke, je bil slikovit, ki je leta 2013 z ekipo strokovnjakov sestavil HAP, prvi indijski načrt za boj proti vročini. 

Moški s tankom za vodo. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters
Moški s tankom za vodo. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters


»Mesta so preprosto prenaseljena, zato zmanjkuje vodnih virov,« je opozoril Sarkar.  »Primanjkuje tudi zdravstvene oskrbe, še posebej so ogroženi brezdomci.« Večina jih seveda živi zunaj, kjer nimajo zavetja oziroma sence, v katero bi se lahko skrili pred hudo vročino. Prav tako nimajo dostopa do pitne vode in zdravstvene pomoči. Mesto jim pozimi sicer pomaga s šotori, kamor se lahko začasno namestijo, poleti pa zanje nihče ne poskrbi. 

Arup Kumar Srivastava je dejal, da so velika težava noči, v katerih se temperature ne spustijo, tako da ljudem ne odleže niti med spanjem.

To ni prvi vročinski val, s katerim se spopadajo v Indiji. Leta 2010 je za posledicami visokih temperatur umrlo več kot 1300 ljudi. V posameznih mestih so na strehe nato namestili odbojnike za svetlobo in hladilne sisteme, a zaradi prenaseljenosti več kot toliko ne morejo storiti. 

Komentarji: