V Indiji se vrstijo kruta posilstva

Objavljeno
12. junij 2014 13.20
INDIA-POLITICS-WOMEN-RAPE-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

New Delhi − Iz Indije oziroma tamkajšnje zvezne države Uttar Pradesh poročajo o novem skupinskem posilstvu, za katerega so tokrat obtoženi kar policisti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Neka Indijka štirim policistom očita, da so jo skupinsko posilili v prostorih policijske postaje, kamor se je odpravila v ponedeljek ponoči, da bi dosegla izpustitev svojega soproga. Kot je za indijsko televizijo v angleškem jeziku CNN-IBN povedala žrtev, jo je okoli 23.30 v svojo sobo odpeljal podinšpektor in jo posilil. Napadel naj bi jo po tem, ko ni hotela plačati podkupnine za to, da bi njenega moža izpustili iz zapora. Kot so po pisanju STA zatrdili na pristojni policijski postaji v okraju Hamirpur, bo sledila preiskava, krivce pa bodo v kratkem aretirali.

Gre za zadnjega v vrsti grozljivih posilstev in umorov v Uttar Pradeshu, najštevilčnejši indijski zvezni državi. Maja so tam skupinsko posilili in nato na drevesu obesili dve dekleti, stari 12 in 14 let. Njuna usoda je sprožila glasno ogorčenje v Indiji. V sredo so prav tako v Uttar Pradeshu obešeno na drevesu našli 45-letno žensko, njena družina pa pravi, da je bila posiljena in umorjena. Policisti so v zvezi z njeno smrtjo zaslišali pet moških.

V državi so sicer po okrutnem skupinskem posilstvu in smrti študentke na avtobusu v New Delhiju decembra 2012 sprejeli strožje zakone proti spolnim napadalcem, a vala nasilja nad ženskami s tem niso uspeli zajeziti.

O spolnih napadih na ženske, ki se v Indiji kar vrstijo, je v sredo prvič javno spregovoril tudi novi indijski premier Narendra Modi. V svojem prvem govoru v parlamentu je vse politike pozval, naj si skupaj prizadevajo za zaščito žensk ter naj posilstev ne politizirajo in naj se ne igrajo z dostojanstvom žensk.