Rohani zavrnil možnost novega dogovora s Trumpom

Medtem je New York Times objavil nov video, sodeč po katerem sta letalo v polminutnem razmaku zadeli dve raketi.

Objavljeno
15. januar 2020 08.09
Posodobljeno
15. januar 2020 13.58
Uradna obrazložitev Irana ostaja, da so letalo sestrelili zaradi napake, zaradi česar so aretirali že več ljudi.  FOTO: Akbar Tavakoli/AFP
V. U.
V. U.
Iranski predsednik Hasan Rohani je zavrnil možnost za nov dogovor z Donaldom Trumpom glede jedrskega programa Irana, poroča Reuters. Pobudo predsednika ZDA je v televizijskem nagovoru označil za neobičajno, ameriškega kolega pa ob tem okrcal, da dogovore vselej krši.

Američane je pozval k vrnitvi k jedrskemu sporazumu med Iranom in svetovnimi silami iz leta 2015 in ob tem kritiziral tudi evropske podpisnice sporazuma, češ da niso izpolnile svojih zavez. Teheran, ki je tarča sankcij, je sicer večkrat zavrnil pogajanja o novem sporazumu.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je sicer danes, po protestih Irancev, na katerih so zahtevali odstop najvišjih predstavnikov oblasti, priznal, da so jim glede sestrelitve ukrajinskega letala s 176 potniki v Teheranu 8. januarja lagali. A je dodal, da sta s predsednikom Rohanijem za pravi razlog strmoglavljenja letala izvedela šele minuli petek. Za razliko od revolucionarne garde, v kateri so za raketiranje letala vedeli takoj. Zarif se je udeležil varnostne konference v New Delhiju.Iz Irana je prišla tudi vest o aretaciji avtorja kratkega video posnetka, ki je v svetovne medije prodrl po sestrelitvi. Kot poroča BBC, naj bi mu grozila obtožba ogrožanja iranske nacionalne varnosti.

Uradna obrazložitev Irana ostaja, da so letalo sestrelili zaradi napake, zaradi česar so po včerajšnjih besedah predstavnika tamkajšnjega sodstva Golamhoseina Esmailia aretirali že več ljudi. Rohani je napovedal, da bo preiskavo nesreče nadzorovalo posebno sodišče. Izjavil je, da za tragedijo ni kriv en sam človek, pač pa jih je odgovornih več.

V dneh pred končnim priznanjem Irana glede sestrelitve je v medijih in na družbenih omrežjih množično krožil video, ki je pripomogel k sprejetju domneve, da je šlo za sestrelitev. Iranski mediji so včeraj objavili vest, da je elitna iranska revolucionarna garda aretirala domnevnega avtorja posnetka oziroma osebo, ki ga je postavila na splet.

A iranski novinar Nariman Gharib, ki deluje v Londonu in je prvi objavil posnetek, trdi, da so aretirali napačno osebo in da je njegov vir na varnem.image
Sestrelitve letala ni preživel nihče izmed 176 ljudi na njem. FOTO: Wana News Agency/Reuters


New York Times je včeraj vzporedno objavil nov video, ki prikazuje, da sta letalo zadeli dve raketi, in sicer v razmaku kar 30 sekund. To naj bi razložilo, zakaj je oddajnik letala odpovedal, še preden ga je zadela raketa. Odpovedal naj bi zaradi prve rakete.image
Sežig podobe britanskega veleposlanika Roba Macaira in britanske zastave v Teheranu. FOTO: Atta Kenare/AFP


Britanski veleposlanik persona non grata


Iranci so britanskega veleposlanika Roba Macaira v Teheranu včeraj razglasili za persono non grato. Mcaira so minulo soboto za nekaj časa celo aretirali, in sicer med protestom študentov pred univerzo Amira Kabirja v Teheranu, ki je sledil priznanju režima, da je sestrelil ukrajinsko letalo.

Macaire je tedaj potrdil, da je bil na shodu, ki pa je bil napovedan kot shod v poklon žrtvam sestrelitve letala, ne kot protest. Udeležil se ga je, ker so bili med njimi tudi Britanci, je zapisal in dodal, da so aretacije diplomatov po vsem svetu nezakonite.

Kot piše Al Jazeera, so v iranskem sodstvu pozvali k njegovemu izgonu iz Irana. Iranski obveščevalci ga po pisanju iranskih medijev obtožujejo, da je omenjeni protest provociral in tudi organiziral.


Nov napad v Iraku


Medtem iz Iraka poročajo o novem napadu na oporišče z ameriškimi vojaki, za katere obtožujejo proiranske milice. Včeraj so rakete, znova tipa katjuša, zadele bazo Tadži, ki se nahaja severno od Bagdada. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel nihče.

Pred tem so v nedeljo na podoben način napadli oporišče Balad, tedaj so bili ranjeni štirje vojaki, znova iraški.