V Italiji dogovor o koalicijski pogodbi

Stranki Liga in Gibanje pet zvezd sta po tedenskih pogajanjih dosegli dogovor. Med 22 točkami  ni načrta za izstop iz območja evra. Danes naj bi stranki začeli iskati premierja.
Objavljeno
17. maj 2018 08.46
Posodobljeno
17. maj 2018 09.01
 Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je koalicijsko pogodbo označil za »največjo politično novost zadnjega leta«. FOTO: Max Rossi/Reuters
Be. B., STA
Be. B., STA
Rim – Pogodba ima 40 strani dolg dokument, ki vključuje 22 točk. Med njimi ni načrta za izstop iz območja evra, ki naj bi se nahajal v osnutku koalicijske pogodbe. Danes pa naj bi stranki začeli iskati premierja.

V programu, ki ga vključuje koalicijska pogodba, katero sta stranki dosegli po enotedenskih pogajanjih, je načrt revizije od leta 2012 veljavne pokojninske reforme. Okrepili naj bi boj proti nezakonitemu priseljevanju in v povezavi s tem olajšali izgone. Med drugim naj bi tudi zmanjšali število poslancev. Sistem oskrbe z vodo naj bi ostal v rokah države, dosegli naj bi tudi dogovor o ponovni preučitvi zakona o obveznem cepljenju, navedbe virov povzema avstrijska tiskovna agencija APA.
 
Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je koalicijsko pogodbo označil za »največjo politično novost zadnjega leta«. »Italijanom bo prinesla, kar si državljani želijo: spremembo,« je zapisal.
 
Imena premierja medtem še ni na vidiku. Tako Di Maio kot prvi mož Lige Matteo Salvini zagotavljata, da bo ta položaj zasedel politik in ne strankarsko neodvisni strokovnjak. Trenutno se kot morebitni kandidat omenja nekdanji novinar in senator Gibanja pet zvezd Emilio Carelli.
 
Po besedah Salvinija bi lahko z Di Maiom najpozneje do ponedeljka predsedniku države Sergiu Mattarelli predstavila imena premierja in ministrov.

Predstavniki Gibanja pet zvezd in Lige so pogajanja o sestavi vlade začeli prejšnji teden, minuli četrtek pa so Mattarello zaprosili, naj jim rok za pogovor podaljša še za konec tedna. Prvi napredek so v obeh strankah potrdili že v soboto, v nedeljo pa dosegli osnovni dogovor.