V Italiji stavka v prometu, Rimu grozi ohromitev

V Italiji za danes napovedujejo »črni petek«. Ohromljen bo promet z vlaki, avtobusi in letali, v Rimu so odpovedali tudi odvoz smeti.
Fotografija: Rimsko komunalno podjetje AMA je uporabnike obvestilo, naj smeti danes ne odlagajo v konterjenje, saj odvoza ne bo. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Odpri galerijo
Rimsko komunalno podjetje AMA je uporabnike obvestilo, naj smeti danes ne odlagajo v konterjenje, saj odvoza ne bo. FOTO: Remo Casilli/Reuters

Italija se je prebudila v »črni petek«, kot so v medijih označili današnji dan, za katerega je napovedana obsežna stavka zaposlenih v transportnem sektorju. Stavkajo v letalskem, železniškem in avtobusnem prometu, ustavili so se tudi trajekti. V državni Alitalii so napovedali, da bo na letališčih obstalo več kot 200 letal.

Težaven dan napovedujejo predvsem Rimu, kjer bodo stavkali tudi v mestni komunalni službi ANA. Komunalci v prestolnici, kjer imajo tudi sicer velike težave z odvozom smeti, napovedujejo, da ne bodo zagotavljali odvoza. Podjetje je Rimljane pozvalo, naj danes ne odlagajo smeti v kontejnerje in naj počakajo do jutri, ko bo odvoz znova stekel.



Stavka železničarjev je stekla že včeraj ob 21. uri in bo potekala do iste ure danes, kontrolorji letov pa bodo križemrok med 13. in 17. uro. Pričakovati je težave tako v šolah kot celo storitvah odvetnikov. Državne železnice so sicer najavile, da bodo vozile freccie, hitri vlaki oziroma pendolini, prav tako bodo več ur v času prometnih konic delovale nekatere lokalne povezave.
 

Stavka, kot je še ni bilo


Rim bo danes ohromila generalna stavka mestnih služb. »Nikoli je še ni bilo. Jasno je, da nam blokiranje mesta ni v zabavo, a smo priča ubijanju participatorne družbe,« je izjavil sekretar regionalne podružnice krovnega sindikata UIL za Lacij Alberto Civica. Vsi trije glavni sindikati, še CGIL in CISL, sicer za danes napovedujejo protest na trgu Campidoglio, na katerem ima sedež tudi mestna oblast.

»Gre za stavko za Rim, v katero nismo šli z lahkim srcem. Dovolj nam je življenja v degradirani situaciji, z neprimernimi storitvami in delavci, ki delajo v ponižujočih pogojih,« je izjavila predstavnica CGIL Natale Di Cola.

Komentarji: