V Italiji z ostrejšimi kaznimi nad reševanje migrantov

Italijanska vlada je uzakonila uredbo, s katero uvaja visoke kazni za ladje, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante in begunce.

Objavljeno
12. junij 2019 08.56
Posodobljeno
12. junij 2019 09.55
Italijanska vlada je včeraj na predlog notranjega ministra Mattea Salvinija sprejela zakonsko uredbo, ki določa visoke kazni za ladje, ki v Sredozemskem morju pomagajo migrantom in beguncem. FOTO: Reuters
S. P., STA
S. P., STA
Italijanska vlada je včeraj na predlog notranjega ministra Mattea Salvinija sprejela zakonsko uredbo, ki določa visoke kazni za ladje, ki v Sredozemskem morju pomagajo migrantom in beguncem.

Da bi uredba stopila v veljavo, jo mora potrditi še italijanski parlament. Kar pa se ne zdi vprašljivo, saj imata koalicijska Liga in Gibanje pet zvezd večino.

Sprejem uredbe je Salvini označil za »korak naprej pri zagotavljanju varnosti v državi«, čeprav se je število prihodov migrantov v Italijo prek pomorske poti v primerjavi z enakim obdobjem lani znižalo za 91 odstotkov.

image
Število prihodov migrantov v Italijo prek pomorske poti se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižalo za 91 odstotkov. FOTO: Reuters


Prepričan je, da je uredba skladna tako z italijansko kot z mednarodno zakonodajo. Zaradi dvomov italijanskega predsednika Sergia Mattarelle o ustavnosti uredbe ter kritikah Združenih narodov so jo namreč odložili za več tednov.
 

Do 50.000 evrov kazni za kapitana
Uredba med drugim določa denarno kazen v višini od 10.000 do 50.000 evrov za kapitana, lastnika ladje in ladjarja, ki bi brez dovoljenja vplul v italijanske ozemeljske vode, poročajo na STA.

Izreka tudi strožje kazni za tiste, ki sodelujejo v protestih in v spopadih s policijo. Nošenje mask in druge načine zakrivanja obraza na protestih se kaznuje z dvema do tremi leti zapora ter denarno kaznijo v višini od 2000 do 6000 evrov.
 


V primeru ponovitve prekrška lahko ladjo zasežejo


image
Z uredbo naj bi nevladnim organizacijam, ki jih Salvini ni izrecno izpostavil, onemogočili reševanje migrantov in beguncev v Sredozemlju.FOTO: Reuters


Vse od imenovanja za notranjega ministra pred letom dni Salvini v Italiji zagovarja politiko zaprtih pristanišč. Zasebnim ladjam, ki na morju rešujejo begunce in migrante, na ta način zakonsko prepoveduje pristanek v italijanskih pristaniščih.

S tem naj bi nevladnim organizacijam, ki jih Salvini ni izrecno izpostavil, onemogočili reševanje migrantov in beguncev v Sredozemlju. V kolikor oblasti zaznajo ponovitev prekrška imajo namreč dovoljenje, da ladjo zasežejo.
Povezane vsebine