V javnosti nove podrobnosti afere Ibiza

Afero je domnevno pomagal načrtovati svetovalec za varnost z Dunaja, ki je bil nazadnje vodilni družabnik detektivske agencije v Münchnu.

Objavljeno
23. maj 2019 09.45
Posodobljeno
23. maj 2019 15.27
Afera je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. FOTO: AFP
L. Z., STA
L. Z., STA
Potem ko je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen v sredo imenoval člane prehodne vlade, so se pojavile nove podrobnosti avstrijske afere Ibiza, zaradi katere so morali svobodnjaki FPÖ zapustiti vladajočo koalicijo z ljudsko stranko (ÖVP). Afero je domnevno pomagal načrtovati svetovalec za varnost z Dunaja, ki je bil nazadnje vodilni družabnik detektivske agencije v Münchnu.

Po poročanju avstrijskih medijev se je menda prav on pretvarjal za spremljevalca domnevne ruske bogatašinje ter pred tem načrtoval in izvedel celotno operacijo. Detektiv je menda dober znanec dunajskega odvetnika, ki je po navedbah bivšega vodje poslanske skupine FPÖ Johanna Gudenusa pripravil prvo srečanje, je v sredo poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Gudenus je že v torek izjavil, da začetki afere Ibiza menda segajo do 24. marca 2017, ko so se v nekem lokalu v središču Dunaja prvič srečali domnevna nečakinja ruske bogatašinje, njen posrednik iz Nemčije ter dunajski odvetnik.

Avstrijski strokovnjak za varnost Sascha Wandl je poleg tega za avstrijske medije dejal, da je na videoposnetku prepoznal svojega nekdanjega poslovnega partnerja, ki ga je sam vpeljal v področje vohunjenja. Poleg tega je zelo verjetno, da je prav on seznanil svojega nekdanjega poslovnega partnerja z dunajskim odvetnikom. Sam je menda iz tovrstnih poslov izstopil leta 2016 in tudi nima podrobnosti, ali je pri videoposnetku iz afere Ibiza šlo za politično zaroto ali poskus, da bi s pomočjo videoposnetka zaslužili, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image
Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno vlado. FOTO: Hans Klaus Techt/AFP


Prejšnji teden se je v javnosti pojavil videoposnetek, na katerem je videti, da je donedavni vodja FPÖ Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica ter da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov. Ob tem je priznala, da je denar sumljivega izvora. V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki je bil domnevno posnet v vili na španskem otoku Ibiza, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo ter nekdanjega vodjo poslanske skupine FPÖ Gudenusa.

Afera je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno vlado. Strache sam je po aferi odstopil kot predsednik stranke, Gudenus je zapustil stranko.