Število okuženih s koronavirusom v Evropi danes strmo naraslo

V Italiji, Nemčiji in Franciji ter številnih drugih državah so danes zabeležili veliko rast obolelih. Veča se tudi število umrlih.
Fotografija: Število okuženih s koronvairusom in držav s primeri okužbe je danes strmo naraslo. FOTO: Mark Ralston/Afp
Odpri galerijo
Število okuženih s koronvairusom in držav s primeri okužbe je danes strmo naraslo. FOTO: Mark Ralston/Afp

Število primerov novega koronavirusa v Južni Koreji, ki je največje žarišče izbruha zunaj Kitajske, je že preseglo 6000, so danes sporočile pristojne službe, ki so prepovedale izvoz zaščitnih mask, saj jih ni dovolj niti za notranje potrebe.



Iz južnokorejskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so danes sporočili, da se je skupno število okuženih povečalo na 6.088. Novemu virusu je do zdaj podleglo 35 ljudi.

Medtem so iz Avstralije sporočili, da bodo prepovedali vstop tujcem, ki so pred kratkim obiskali Južno Korejo, s čimer so se pridružili 36 državam, ki so po podatkih zunanjega ministrstva v Seulu uvedle podobne ukrepe.

Avstralci so takšen ukrep že uvedli za tuje obiskovalce, ki so bili na Kitajskem in v Iranu, avstralski državljani in osebe s stalnim prebivališčem pa morajo v 14-dnevno samoizolacijo.

Obiskovalci iz Italije bodo morali ob prijavi na let izpolniti vprašalnik in se morda ne bodo smeli vkrcati na letalo za Avstralijo. Ob prihodu v državo bodo obiskovalce ločili ter jim postavili dodatna vprašanja in jih zdravstveno pregledali.

V Avstraliji so sicer danes potrdili drugi smrtni primer novega koronavirusa. Gre za 95-letno žensko, ki je bila v stiku z okuženo osebo, zaposleno v domu za starejše v Sydneyju. Število okužb na tej celini je 55.
 

Koronavirus prvo smrtno žrtev zahteval tudi v Švici, okužba tudi v BiH


V BiH sta se okužila moški, ki dela v Italiji, in njegov sin, ki skupaj z materjo živi v Banjaluki, poročajo tuje tiskovne agencije. Moški, ki je imel povišano telesno temperaturo, se je ob vrnitvi v BiH sam oglasil pri zdravniku, da bi se testiral za novi koronavirus. Zdaj je v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, počuti pa se dobro, je sporočil minister Republike Srbske za zdravje Alen Šeranić.

Nato so testirali njegove družinske člane, pri čemer je bil sin pozitiven. Ta ni v bolnišnici, je pa pod nadzorom. Šola, ki jo obiskuje, bo ostala zaprta, dokler ne bodo opravili dezinfekcije, je navedel minister.



Iz Švice pa poročajo o prvi smrtni žrtvi novega koronavirusa, gre za 74-letno žensko iz kantona Vaud na zahodu države. V bolnišnici je bila od torka, umrla pa je ponoči. Števoilo okuženih je danes v Švici naraslo za približno 100 odstotkov. Okuženih je že 114 ljudi.

Število okužb se povečuje tudi v Avstriji, kjer se je po zadnjih podatkih doslej okužilo 37 ljudi. Prva človeka, ki sta bila v Avstriji pozitivna na koronavirus, sta medtem že ozdravela, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po zadnjih podatkih sta okužena tudi dva človeka v italijanski deželi Dolina Aoste, tako da se je virus razširil v vseh 20 dežel v sosednji državi. Skupno število okuženih v Italiji tako znaša skoraj 3858, umrlo pa je 148 ljudi.

Iz Nemčije medtem poročajo, da se je doslej z virusom okužilo 482 ljudi. V Franciji pa je 377 primerov okužb, šest ljudi je umrlo.


Težave z virusom tudi v ZDA


V ameriški zvezni državi Kalifornija so zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom v sredo razglasili izredne razmere, potem ko so zabeležili prvi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. Umrl je 71-letnik, ki se je domnevno okužil februarja na križarjenju z ladjo Grand Princess med San Franciscom in Mehiko. Ladja trenutno stoji pred obalo Kalifornije, vsem potnikom pa so priporočili, naj ostanejo v svojih kabinah. Deset potnikov in članov posadke je menda razvilo simptome bolezni. Po povratku v ZDA bodo ladjo pričakali zdravstveni delavci Centra za nadzor nad boleznimi (CDC).

Ladjo sicer upravlja družba Carnival, ki ima v lasti tudi križarko Diamond Princess, ki je bila prejšnji mesec zaradi okužb s koronavirusom dlje časa v karanteni na Japonskem.


V Kaliforniji so doslej potrdili 55 okužb, nazadnje v sredo šest novih. Med njimi so tri osebe, ki so se vrnile iz severne Italije. V Los Angelesu se je okužil tudi zdravstveni delavec, ki je izvajal testiranja za virus na glavnem letališču LAX. Delal je z zaščitno opremo in ni jasno, kako se je okužil.

V državi New York pa so okrog tisoč oseb iz okrožja Westchester severno od mesta poslali v domačo karanteno, potem ko sta se z virusom okužili dve družini v mestu New Rochelle. Okužbo je domnevno odvetnik, ki dela na Manhattnu, med drugim prenesel ženi, otrokoma in sosedu, ki ga je peljal v bolnišnico.

V nekaterih državah prepovedujejo vstope tujcem, ki so bili na območjih največjih izbruhov. FOTO: Mario Tama/AFP
V nekaterih državah prepovedujejo vstope tujcem, ki so bili na območjih največjih izbruhov. FOTO: Mario Tama/AFP


V newyorški Metropolitanski operi so uvedli karanteno za igralce in druge delavce, ki bodo prišli v New York iz držav in območij, ki so v izbruhu koronavirusa najbolj prizadeti. To so Kitajska, Iran, Južna Koreja, Japonska, Italija in Hongkong.

V ZDA je potrjenih skupno 177 okužb. Preostalih deset smrtnih primerov so imeli v zvezni državi Washington, žarišči izbruha virusa pa sta tudi v Nebraski in Teksasu. V Washingtonu in na Floridi so izredne razmere v prizadevanjih za preprečitev širjenja koronavirusa sprejeli že prejšnji konec tedna.




 

Komentarji: