V Kazahstanu izvolili novega predsednika

Volitve so spremljali protesti opozicije, policija je pridržala več sto protestnikov. Med pridržanimi so tudi novinarji, med drugim dopisniki tujih medijskih hiš. 
Fotografija: FOTO: Vyacheslav Oseledko Afp
Odpri galerijo
FOTO: Vyacheslav Oseledko Afp

V Kazahstanu so danes izvolili novega predsednika države. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, je po pričakovanjih s 70-odstotno podporo slavil začasni predsednik Kasim-Žomart Tokajev, sicer izbranec dosedanjega predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Po današnjih volitvah bo prišlo do prve menjave na čelu te z nafto bogate srednjeazijske država z 18 milijoni prebivalcev. Kljub temu poznavalci menijo, da volitve ne bodo prinesle bistvenih sprememb ter da bo Kazahstan ohranil avtoritarno usmeritev in tesne vezi z Rusijo.

FOTO: Mariya Gordeyeva Reuters
FOTO: Mariya Gordeyeva Reuters


Na volitvah je namreč, glede na vzporedne volitve, po poročanju tujih tiskovnih agencij s 70-odstotno podporo zmagal Tokajev, ki je znan po svojih tesnih stikih z Moskvo in Pekingom.

Nekdanji dolgoletni predsednik parlamenta je tudi izbranec dosedanjega in prvega predsednika samostojnega Kazahstana po razpadu nekdanje Sovjetske zveze, 78-letnega Nursultana Nazarbajeva, ki je marca nepričakovano odstopil.

FOTO: Mariya Gordeyeva Reuters
FOTO: Mariya Gordeyeva Reuters


66-letni Tokajev je karierni diplomat in politik, ki je študiral tako v Moskvi kot v Pekingu. V 90. letih minulega stoletja je bil pet let zunanji minister, nato je bil ob prehodu v novo tisočletje tri leta predsednik kazahstanske vlade in nato pet let državni sekretar. Predsednik parlamenta je postal leta 2007.

Tokajev je imel na volitvah šest protikandidatov, med drugim se je za predsedniški stolček potegoval novinar Amiržan Kosanov, ki velja za kandidata opozicije in se je Tokajevu s 15-odstotno podporo še najbolj približal.

FOTO: Vyacheslav Oseledko Afp
FOTO: Vyacheslav Oseledko Afp


Današnje volitve so spremljali protesti opozicije, ki je pozivala k bojkotu po njihovem mnenju »nastavljenih« volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je pridržala več sto protestnikov. Kazahstansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so aretirali 500 ljudi, pri čemer je namestnik ministra Marat Kozajev obtožil »radikalne elemente«, ki da so organizirali nezakonite proteste.

FOTO: Mariya Gordeyeva Reuters
FOTO: Mariya Gordeyeva Reuters

Komentarji: