Minister Zajc: Podnebna konferenca je bila pričakovano razočaranje

Da je razočaran nad izidom COP 25, je tvitnil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Mednarodna skupnost je po njegovem zamudila pomembno priložnost.

Objavljeno
15. december 2019 10.36
Posodobljeno
15. december 2019 17.46
EU in z njo Slovenija vztrajata, da je treba ukrepati zdaj, največji onesnaževalci pa imajo moralno dolžnost, da začnejo opozorila znanstvenikov jemati resno, je prepričan Simon Zajc. FOTO: Blažž Samec/Delo
STA
STA
Na podnebni konferenci ZN v Madridu so po 40-urnem podaljšku pogajanj le dosegli kompromisni dogovor o sklepni izjavi, da si bodo države prihodnje leto prizadevale za zaostritev podnebnih ciljev do leta 2030. Odločanje o knjigi pravil za izvajanje pariškega sporazuma so prestavili na leto 2020.

Štiri leta po sklenitvi pariškega podnebnega dogovora – ki za cilj določa, da se dvig povprečne globalne temperature ohrani znatno pod dvema stopinjama Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem, obenem pa poziva k prizadevanjem za 1,5 stopinje – je bila glavna naloga letošnje konference držav pogodbenic Okvirne konference ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) dokončati knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma z letom 2021.Sporazum namreč predvideva, da bodo države leta 2020 izboljšale svoje načrte za boj proti podnebnim spremembam oziroma postavile višje cilje glede zmanjšanja emisij do leta 2030. Glavni kamen spotike v pogajanjih v Madridu je bil, kako izrecno se bodo države v sklepni izjavi zavezale k izpolnitvi te svoje obljube, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

EU in z njo Slovenija vztrajata, da je treba ukrepati zdaj


»Madridska konferenca ni uspela doseči soglasja o tem, kako bomo izvajali pariški sporazum. EU in z njo Slovenija vztrajata, da moramo ukrepati zdaj, če hočemo segrevanje ozračja omejiti na 1,5 stopinje Celzija. Največji onesnaževalci imajo moralno dolžnost, da začnejo opozorila znanstvenikov jemati resno in temu primerno ukrepati,« je, kot so danes sporočili z ministrstva, dejal minister za okolje in prostor Simon Zajc.

Pogajanja v Madridu so bila izjemno zahtevna in dolgotrajna, je pojasnila članica slovenske delegacije na konferenci COP 25 Eva Černigoj in dodala, da so države želele doseči napredek pri pogovorih, vendar so bila stališča na koncu preveč različna.

Kljub večkratnim podaljškom – konferenca bi se morala po načrtih končati v petek popoldne – pa COP 25 ni prinesel želenega napredka, torej sprejetja celotne knjige pravil za izvajanje pariškega sporazuma in s tem zaprtja njegovega 6. člena, ki med drugim govori o mednarodnem trgovanju s pravicami do emisij. Prav tako ni pokazal jasne poti za povečanje ambicij držav, je dejala Černigojeva.

»Številne točke na dnevnem redu so sicer bile sprejete, vendar napredek ne odraža nujnosti in ukrepanja, ki ju v boju proti podnebni krizi potrebujemo kot planet," je dodala.

Kljub slabemu začetku je bil dosežen napredek na področju akcijskega načrta za spole in na področju prepoznavanja pomena oceanov v povezavi s podnebnimi spremembami. Prav tako se je uspešno zaključil drugi pregled Varšavskih mednarodnih mehanizmov za izgube in škode kot posledica podnebnih sprememb.
image
Pariški sporazum iz leta 2015 za cilj določa, da se dvig povprečne globalne temperature ohrani znatno pod dvema stopinjama Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem, obenem pa poziva k prizadevanjem za 1,5 stopinje. FOTO: Nacho Doce/Reuters

 

Velike onesnaževalke ne vidijo potrebe po spremembah


Medtem ko so si majhne otoške države, manj razvite države in tudi EU prizadevale za to, da bi države v svojih načrtih predvidele večje zmanjšanje emisij, so na drugi strani nekatere velike onesnaževalke, kot so Kitajska, ZDA, Avstralija, Savdska Arabija in Indija, poudarjale, da ne vidijo potrebe po spreminjanju svojih načrtov zmanjšanja emisij do leta 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ostalo je pri načelnem poudarjanju potrebe po ukrepanju – izjava poudarja »nujno potrebo« po tem, da države zmanjšajo razkorak med trenutnimi zavezami glede zmanjšanja izpustov in potrebnim ukrepanjem za izpolnitev cilja pariškega sporazuma glede zvišanja temperature.

Odločanje o knjigi pravil pa so prestavili na naslednje leto, ko bo konferenca v škotskem Glasgowu.image
Glavni kamen spotike v pogajanjih v Madridu je bil, kako izrecno se bodo države v sklepni izjavi zavezale k izpolnitvi te svoje obljube.  FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters

 

Glavna razhajanja glede trgovanja s pravicami do emisij


Glavna razhajanja med državami so bila glede pravil mednarodnega trgovanja s pravicami do emisij oziroma t. i. svetovnega trga ogljika ter glede finančne pomoči revnim državam za blaženje posledic podnebnih sprememb, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Državljani sveta danes od nas danes zahtevajo, da glede financiranja, prilagajanja in blaženja posledic podnebnih sprememb ukrepamo hitreje in bolje,« je po navedbah AFP dejala predsedujoča konferenci COP 25, čilska ministrica za okolje Carolina Schmidt.

Schmidtova je izrazila upanje, da bodo lahko šesti člen pariškega sporazuma, ki med drugim ureja trgovanje držav s pravicami do izpustov, uskladili do konference v Glasgowu novembra prihodnje leto.

»Razočaran sem nad izidom COP 25,« je objavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. »Mednarodna skupnost je zamudila pomembno priložnost, da bi pokazala večje ambicije glede blaženja posledic ter prilagajanja in financiranja ukrepov za reševanje podnebne krize.«image
FOTO: Oscar Del Pozo/AFP

 

Napad na srce pariškega sporazuma


»Ampak ne smemo se predati in ne bomo se predali,« je dodal Guterres in poudaril, da je bolj kot kdajkoli prej odločen, da bo deloval v smeri, da bi se leta 2020 vse države zavezale, da bodo storile to, kar znanost pravi, da je nujno za ogljično nevtralnost do leta 2050 in za omejitev dviga temperature na največ 1,5 stopinja Celzija.

Okoljevarstveniki so bili zelo kritični. »Ta podnebna konferenca je bila napad na srce pariškega sporazuma. Vse, ki že dolgo trpijo zaradi posledic podnebne krize in pozivajo k hitrejšemu ukrepanju, je pustila na cedilu,« je po navedbah dpa dejal Martin Kaiser iz organizacije Greenpeace.

Več podnebnih konferenc ZN se je doslej zavleklo, a še nobena tako zelo kot letošnja. Končati bi se morala v petek popoldne, sklenila pa se je skoraj dna dni kasneje.

image
FOTO: Oscar Del Pozo/AFP