V masivu Mont Blanca umrli trije alpinisti

Glede na prve ugotovitve so padli s stene, so navedli francoski žandarji. Masiv Mont Blanca je to poletje dejansko preveč obiskovan.

Objavljeno
02. avgust 2018 14.34
Posodobljeno
02. avgust 2018 14.44
(Lani je na poteh na Mont Blanc, 4810 metrov visoko streho Evrope, umrlo 14 ljudi, dva sta bila pogrešana. Poleti 2016 jih je umrlo devet. FOTO: AFP
STA
STA
Lyon - V francoski pokrajini Savoja so se davi v bližini grebena Domes de Miage v masivu Mont Blanca smrtno ponesrečili trije alpinisti. Alpinisti, katerih identiteta ni znana, so umrli na okoli 3600 metrih višine, glede na prve ugotovitve so padli s stene, so navedli francoski žandarji.
 

Preveč obiskovalcev v gorah


Reševalna akcija še poteka, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedali žandarji. Masiv Mont Blanca na francosko-italijanski meji je to poletje dejansko preveč obiskovan, zaradi česar so lokalne oblasti 14. julija omejile dostop do klasične poti čez vrh Aiguille du Gouter. Alpinistična odprava, ki se je smrtno ponesrečila danes, se je po doslej dostopnih informacij vzpenjala po drugi poti.

Lani je na poteh na Mont Blanc, 4810 metrov visoko streho Evrope, umrlo 14 ljudi, dva sta bila pogrešana. Poleti 2016 jih je umrlo devet.


Zaradi smrtnih primerov, ki naj bi bili pogosto posledica neizkušenosti ali neprevidnosti, je župan kraja Saint-Gervais avgusta lani sprejel odlok, ki od vseh alpinistov, ki se odpravijo po poti prek Aiguille du Gouter, terja zadostno opremljenost - odlok zajema tudi seznam nujne opreme.