V napadu na središče Harkova uničen tudi slovenski konzulat

Janez Janša je napovedal prekinitev sporazumov med Slovenijo in Rusko federacijo, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero.
Fotografija: Uničenje na osrednjem Trgu svobode v Harkovu, kjer je slovenski konzulat. FOTO: Sergey Bobok/AFP
Odpri galerijo
Uničenje na osrednjem Trgu svobode v Harkovu, kjer je slovenski konzulat. FOTO: Sergey Bobok/AFP

Vodja delegacije EU v Ukrajini, Estonec Matti Maasikas, je na Twitterju sporočil, da je bil v napadu na Harkov uničen tudi slovenski konzulat. Nahaja se v zgradbi na tamkajšnjem Trgu svobode, blizu uničenega sedeža tamkajšnje lokalne uprave.

Slovensko zunanje ministrstvo je uničenje konzulata potrdilo. »Obsojamo to nezaslišano dejanje Ruske federacije in agresijo nad Ukrajino,« so zapisali na Twitterju.

Osebje ni bilo ranjeno. Portal ministrstva kot častnega konzula v Harkovu navaja Anatolija Bondarenka.

Janša napoveduje prekinitev sporazumov z Rusko federacijo

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da preverjajo podpisane sporazume med Slovenijo in Rusko federacijo. »V kratkem bomo prekinili vse, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero sodelovanja. Velik del sveta počne isto. Pozivamo ruski narod, da si izbere voditelja, ki ne bo ogrožal sosedov in sveta,« je zapisal ob novici o uničenju konzulata.

Zunanji minister Anže Logar je tvitnil, da napad najostreje obsoja. »Sreča, da je bil častni konzul v zaklonišču. Pozivam Rusko federacijo, naj preneha z agresijo in teptanjem človekovih pravic in načel mednarodnega prava. O tem kriminalnem dejanju bomo jutri uradno obvestili partnerje v EU in Natu.«

Tudi obrambni minister Matej Tonin se je pridružil obsodbam uničenja. »Gre za nedopusten akt agresije, ki zgolj kaže na to, kako brezkompromisen je ruski vojaški napad na Ukrajino,« zapisal na Twitterju.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je uničenje označil za nedopustno dejanje zoper Slovenijo. »Zahtevam ostre ukrepe zoper to barbarsko dejanje,« je navedel v tvitu.

Tudi predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je uničenje obsodila v tvitu. »Ostro obsojam nadaljevanje barbarske Putinove agresije nad Ukrajino! Nezaslišano,« je zapisala ob novici o uničenem konzulatu.

Ruske sile so sicer danes izvajale intenzivne napade na drugo največje ukrajinsko mesto v bližini meje z Rusijo. Iz njega so poročali o raketnih napadih na središče mesta in uničenju mestne hiše, napad je zahteval tudi življenja civilistov. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rusko obstreljevanje Harkova označil za vojni zločin. 

Preberite še:

Komentarji: